Višković najavio smanjenje zbirne poreske stope

13.11.2021. 08:31 / Izvor: SRNA
Radovan Višković

Kako je naglašeno, lični dohoci do iznosa od 700 KM i dalje bi bili neporezivi, s tim da bi se ubuduće oporezivao bruto, a ne neto iznos plata.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će, ciljem rasterećenja privrede i stvaranja uslova za povećanje plata radnicima, biti smanjena zbirna poreska stopa sa sadašnjih 32,8 na 31 odsto i da će, u okviru reformskih mjera, biti promijenjen način obračuna ličnih primanja.

Kako je naglašeno, lični dohoci do iznosa od 700 KM i dalje bi bili neporezivi, s tim da bi se ubuduće oporezivao bruto, a ne neto iznos plata.

"Ovim mjerama bi, prema prvim projekcijama, privredni subjekti u Republici Srpskoj bili rasterećeni za iznos oko 50 miliona KM, s tim da Vlada očekuje da se taj iznos, kojeg se odriče republički budžet, kompenzuje kroz povećanje plata radnicima", saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Višković je jučer razgovarao sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, predvođenim predsjednikom udruženja Sašom Trivićem, te su razmotrili niz reformskih mjera od značaja za poslovnu zajednicu, koje će Vlada ugraditi u okvir budžeta i ekonomske politike za iduću godinu.

Kako je najavljeno, na sastanku je razmotren i niz tema koje će se 17. novembra naći na dnevnom redu konferencije o poboljšanju poslovnog ambijenta, koju organizuje Unija udruženja poslodavaca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti