Vlada FBiH: Data saglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa

13.11.2021. 09:04 / Izvor: Akta.ba
prirodni gas

Za realizaciju današnje Odluke zaduženi su Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo trgovine, svako u okviru svojih ovlaštenja.

Vlada Federacije BiH donijela je, na jučerašnjoj hitnoj telefonski održanoj sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, Odluku kojom je dala saglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije BiH, počevši od 1.11.2021. godine, koja iznosi 599 KM/1.000 Sm3, odnosno 0,599 KM/Sm3. U tu cijenu nije uračunat porez na dodanu vrijednost.

Danom početka primjene te odluke prestaje da važi Odluka o davanju saglasnosti na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa iz 2020. godine.

Za realizaciju jučerašnje Odluke zaduženi su Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo trgovine, svako u okviru svojih ovlaštenja.

U obrazloženju Odluke je navedeno da je, privredno društvo Energoinvest d.d. Sarajevo Federalnom ministarstvu trgovine, uputilo zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prirodnog gasa prema distributivnim kompanijama u FBiH, a na što je mišljenje dalo i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Uz zahtjev je priložena i Odluka direktora privrednog društva Energoinvest d.d. Sarajevo o utvrđivanju prodajne cijene gasa za distributivne kompanije (povlaštene tarifne kupce).

"Energoinvest je, u svojoj analizi koja je sastavni dio zahtjeva, naveo kretanje prodajne cijene gasa na tržištu u posljednjih godinu dana", saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti