Novalić: Federalni porez na nasljedstvo i poklon se neće plaćati

18.11.2021. 10:32 / Izvor: Akta.ba
zakon o porezu

Kako je naveo, porez na nasljedstvo i poklon će se i dalje plaćati isključivo po zakonu kantona.

Fadil Novalić, premijer FBiH  oglasio se na svom zvaničnom Facebook profilu gdje je istakao kako se novim Zakonom o porezu na dohodak u FBiH federalni porez na nasljedstvo neće plaćat.

Kako je naveo, porez na nasljedstvo i poklon će se i dalje plaćati isključivo po zakonu kantona.

"Prijedlog federalnog zakona predviđa da se federalni porez na poklon i nasljedstvo ne plaća onda kada se plaća kantonalni porez ili kada kantonalni zakon oslobađa plaćanja poreza na poklon i nasljedstvo", objasnio je Novalić.

Prema njegovim riječima, čak i ako postoji poresko oslobađanje po propisu kantona, porez se neće plaćati prema zakonu Federacije BiH. 

"Svi kantoni na određeni način propisuju obavezu poreza na poklon i nasljedstvo, kao i poreska oslobađanja", naveo je Novalić.

Najbliži srodnici, to jeste prvi nasljedni red, najčešće su oslobođeni poreza na nasljedstvo i poklon, a kao primjer je naveo da, ako osoba u Ključu nasljeđuje ili dobija na poklon kuću od svojih roditelja, ona neće platiti ni kantonalni ni federalni porez.

"Međutim, ako bilo gdje u Federaciji BiH primate na poklon ili u nasljedstvo nekretninu od osobe s kojom niste ni u kakvom srodstvu, zbog čega budete morali platiti kantonalni porez, opet nećete platiti federalni porez. Razlog zbog kojeg se porez na nasljedstvo i poklon uopće pominje u Prijedlogu zakona o porezu na dohodak je isključivo tehničke prirode, jer nasljedstvo i poklon predstavljaju dohodak i stoga je bilo potrebno precizno propisati da se na takav dohodak ne treba plaćati federalni porez", zaključio je Novalić.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti