Nermin Džindić

Foto: fena

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Džindić: Za povećanje investicija važan zakon o javno-privatnom partnerstvu (VIDEO)

Ovom prilikom osvrnuo se na još jedan važan zakon koji je Vlada Federacije BiH usvojila, a to je Nacrt zakona o južnoj interkonekciji.

18.11.2021. 13:38 / Izvor: Fena

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je da je na današnjoj sjednici Vlada Federacije BiH podržala Prednacrt zakona o javno-privatnom partnerstvu, kojim je definisano javno-privatno partnerstvo kao dugoročan partnerski odnos između javnog i privatnog sektora.

"Ovo je strateški važan zakon za povećanje investicija i za novi odnos između javnog i privatnog partnerstva u okvirima Federacije BiH. Ovaj zakon je trebao biti donesen na nivou BiH, ali s obzirom da nije bilo usaglašenih dogovora formirana je inerresorna radna komisija na čelu sa Federalnim ministarsvom energije, industrije i rudarstva. Koristili smo sve eminentne stručnjake i profesore koji su iz ovih oblasti i došli smo do prednacrta zakona koji je na današnjoj sjednici Vlada podržala i koji ćemo uputiti u redovnu proceduru", rekao je Džindić.

Kroz navedeni zakon su propisana dva oblika javno-privatnog partnerstva. To je ugovorni oblik i statusni oblik javno privatnog partnerstva.

"Ugovorni oblik je partnerstvo između javnog i privatnog sektora koji se zasniva na ugovornim obavezama. Statusni oblik podrazumijeva formiranje zajedničkog privrednog društva, koje bi bilo osnovano u skladu sa Zakonom o privrednim društvima uz prethodnu saglasnost Vlade FBiH, a finalnu saglasnost daje Federalni parlament", istakao je Džindić.

Ovom prilikom osvrnuo se na još jedan važan zakon koji je Vlada Federacije BiH usvojila, a to je Nacrt zakona o južnoj interkonekciji.

"S obzirom na to da imamo jedan pravac snabdijevanja i cijev strateški je bitno da ovaj zakon dobije podršku Vlade FBiH kao i Parlamenta FBiH. Time bi se omogućilo da se ovaj projekt pokrene sa mrtve tačke odnosno da krene njegova gradnja. Ovaj zakon omogućava kompletnu proceduru od početka gradnje i vrlo jednostavan put dobijanja svih potrebnih dozvola u skladu sa odredbama ovog zakona", naveo je Džindić.

Nakon obavljene javne rasprave od marta do danas bilo je određenih primjedbi sa terena i industrijskih zona kroz Hercegovinu.

"Javna rasprava pokazala je gdje treba izvršiti određene korekcije. Sve što je bilo logično mi smo prihvatili", dodao je Džindić na pres-konferenciji nakon današnje sjednice Vlade FBiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti