Fadilove maštarije: Volio bih da građani, umjesto štednje, ulažu novac u privredu

19.11.2021. 09:18 / Izvor: Akta.ba
fadil novalić

Premijer Federacije BiH poslao poruku da Vlada "ne zavlači ruke u džepove građana".

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, sinoć je putem live obraćanja na svom Facebook profilu poslao poruku da Vlada FBiH "ne zavlači ruke u džepove građana".

Kazao je da nije istina da će se novim izmjenama zakona o doprinosima i porezu na dohodak oporezivati nasljedstvo, štednja.

"Kamate na štednju se ne oporezuju, a porez na štednju ne postoji", kazao je Novalić.

Kasnije je preporučio građanima šta da rade umjesto što štede novac.

"Ja bih, doduše, više volio da umjesto štednje, štediše ulažu novac i na taj način jačaju privredu i stvaraju nova radna mjesta i nove mogućnosti. Dakle, kamatne štednje mi ne oporezujemo", rekao je Novalić.

Obrazložio je zašto će se u buduće oporezivati ugovori o djelu.

"To se sada oporezuje "10+6+4" sistemom i to nije puno. Jeftinije je poslodavcu angažirati čovjeka o ugovoru o djelu nego ga zaposliti. To je u redu. No, nakon godina rada, kad mu više ne treba onda je "gdje si bio - nigdje, šta si radio - ništa". Mi smo to sad oporezovali isto kao i zaposlene", kazao je premijer.

Govoreći dalje o Prijedlogu novog zakona o doprinosima i dohotku, Novalić je rekao kako taj novac ne ubire država, nego fondovi koji pomažu građanima.

"Doprinose plaćamo svi mi koji smo zaposleni iz plate - PIO, zdravstvo i fond zaštite nakon gubitka posla. To ne uzima država, nego uposlenici daju sami sebi. Tvrdnja da je premijer zavukao ruku u džepove građana nije tačna. Taj novac ne ubire nijedan budžet, to ubiru fondovi koji služe da pomognu građanima", istakao je Novalić.

Smatra da će se novim zakonom stvoriti osnov za povećanje plata. Također, dodao je da ovaj zakon ne odgovara onima sa platom preko 4.000 KM.

"Trenutno svi zaposleni bez, obzira imaju li 400 ili 4.000 KM plaću, plaćaju 10 posto poreza. To nije u redu. Novim zakonom bi to išlo tako da oni koji imaju plaću do 800 KM imali bi 0 posto poreza. Oni koji imaju do 2.000 plaćali bi manje nego sad, a oni koji imaju preko plaćali bi više nego sad. Pa vi sad procijenite da li je to zavlačenje ruku u džepove građana", poručio je on.

Na kraju je poručio da će Vlada dobivati manje, ali se ostavlja prostor da se privreda ojača i da se stvori osnov za povećanje plata.

"Hoće li poslodavci to uraditi, ja tvrdim da hoće. Država ih na to ne može natjerati, ali prvi put u historiji imamo veću potražnju radne snage nego ponudu", zaključio je Novalić.

 

 

Pojašnjenja Zakona o porezu na dohodak i doprinosima

Posted by Fadil Novalić on Thursday, November 18, 2021

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti