U KS nastavljene aktivnosti u svrhu realizacije odabranih naučnih projekata

24.11.2021. 08:25 / Izvor: Fena
naučni projekti

Ovim sastankom su u KS nastavljene aktivnosti u svrhu realizacije odabranih naučnih projekata koji su od velikog društvenog značaja.

U prostorijama Vlade Kantona Sarajevo jučer je upriličen nastavak potpisivanja ugovora s dobitnicima sredstava/voditeljima projekata iz programa Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade "Sufinansiranje naučnoistraživačkih/umjetničkoistraživačkih i istraživačkorazvojnih projekata i programa iz budžeta KS za 2021. godinu".

Ovim sastankom su u KS nastavljene aktivnosti u svrhu realizacije odabranih naučnih projekata. 


Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Aleksandra Nikolić naglasila je da je naučni rad od velikog društvenog značaja koji može generirati razvoj društva, te istakla opredjeljenost Ministarstva da se sredstva koja se dodjeljuju za nauku povećavaju iz godine u godinu i dostignu godišnji iznos do dva posto budžeta Kantona Sarajevo.

"Bez stabilnog i održivog finansiranja naučnih ustanova u skladu s vrednovanjem kvalitete njihovog rada i bez podizanja nivoa odgovornosti svih učesnika, naučne, akademske i društvene zajednice, ne može se očekivati odgovarajuća uključenost Bosne i Hercegovine u evropski naučnoistraživački  i obrazovni prostor", kazala je Nikolić.  

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo će i u budućnosti aktivno sudjelovati i davati svoj maksimalni doprinos obezbjeđujući uslove za jačanje naučnoistraživačkih aktivnosti, te biti posrednik u izgradnji veza između institucija, naučnog kadra i projekata, saopćeno je iz Kantona Sarajevo. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti