Solarni sistemi najbolje rješenje za privrednike kako bi sačuvali konkurentnost

24.11.2021. 12:58 / Izvor: Akta.ba
Budućnost na sunce

Foto: Akta.ba

Sunce je najveći izvor energije i to je potencijal koji trebamo iskoristiti kako bismo planetu Zemlju sačuvali za generacije koje dolaze nakon nas, poručeno je sa konferencije "Budućnost na sunce".

Sunce je najveći izvor energije i to je potencijal koji trebamo iskoristiti kako bismo planetu Zemlju sačuvali za generacije koje dolaze nakon nas, poručeno je sa konferencije "Budućnost na sunce", koja je otvorena danas u Hotelu Hills na Ilidži. Organizatori konferencije su Comtrade Distribution i ProCredit banka. Na cjelodnevnom događanju stručnjaci i stručnjakinje u ovoj oblasti će nastojati odgovoriti na pitanja o solarnim elektranama kao obnovljivim izvorima energije.

Ono što nas doslovno tjera u dekarbonizaciju je zaštita okoliša i budućnost koju ostavljamo generacijama koje dolaze smatra Lejla Gegić, generalna direktorica Comtrade Distributiona.

"Energija iz obnovljivih izvora je nešto čemu se sve više daje znajačaj posebno energija iz solarnih izvora s obzirom na to da je sunčeva energija neiscrpan izvor energije na Zemlji. Jako je značajno da koristimo sunce kao izvor energije. Izvor sunčeve energije koji dospije na Zemlju u jednom danu dovoljan je za 180 godina korištenja energije za čitavu populaciju. Zamislite kada bi svako kućanstvo samo sebi proizvodilo energiju putem sunčeve enregije koliko bi sve bilo jednostavnije i ne bismo morali pribjegavati fosilnim gorivima koja sada koristimo", kazala je Lejla za Akta.ba.

Solarni paneli nikada neće biti jefitiniji nego što su sada, a Lejla naglašava da je već bilo vrijeme da krenemo. 

"Kasnimo. Ulazak u oblast solarnih elektrana prije otprilike tri godine je bio dosta povoljniji nego sada. Trend povećanja tehničke industrije i sirovina je u trendu porasta. Definitivno je sada vrijeme za solarnu energiju", naglasila je Gegić.

EU planira da proces dekarbonizacije završi do 2030. godine. U našoj zemlji su napravljeni tek mali pomaci.

"Bićemo primorani da pratimo taj trend, s obzirom na to da ćemo plaćati svaku tonu proizvedenog karbona 50 eura po toni. To je zaista veliko iako ne djeluje tako s obzirom na količinu proizvedenog karbona. Bićemo primorani na to jer će električna energija u tom slučaju poskupiti i više od tri puta", ističe generalna direktorica Comtrade Distributiona.

Lejla Gegić

Lejla Gegić, generalna direktorica Comtrade Distributiona

Potražnja za solarnim izvorima energije sve veća

Za privrednike u BiH najednostavniji i najbrže riješenje kako bi očuvali konkurentnost je primjena solarnih panela. U tom slučaju ne bi strahovali od povećanja cijena električne energije.

"Privreda u BiH je gradila svoju konkurentnost u posljednjih 20 godina. Borili su se na lokalnom i regionalnom tržištu i našli su svoju poziciju na ovim tržištima. Svakih nekoliko godina sigurno su imali mnogo izazova da održe i unaprijede tu konkurentnost. Ova priča o standardizaciji cjena el. energije i uvođenje taksi na ugalj biće značajan udar na konkurentnost privrednika u BiH.  Poznavajući njihovu prirodu i znajući da su jako agilni, kao i svi ljudi sa našeg područja,  svakako da će pribaviti rješenja koja imamo na tržištu. Mi smo zajedno sa Comtradeom shvatili da je rješenje koje je najbrže, najadekvatnije i najlakše za investiciju i primjenu jesu solarni sistemi. Očekujemo da će ovaj događaj informisati sve kompanije koje su prisustne ovdje ili nas prate preko live streeminga. Dobit će dovoljno informacija da planiraju sljedeći investicijski ciklus koji je jako bitan za održavanje konkurentne prednosti koja je teško osvojena u prethodne dvije decenije", kazao je za naš portal Amir Salkanović, predsjednik Uprave ProCredit banke.

Amir Salkanović

Amir Salkanović, predsjednik Uprave ProCredit banke

U proteklom peridu ProCredit banka se specijalizirala i na pružanje podrške malim i srednjim preduzećima kada su u pitanju green projekti.

"Postoji cijeli program za finansiranje  energije iz obnovljivih izvora i energetske efikasnosti. Svaku kompaniju i svaku investiciju posmatramo posebno.  Radimo analizu i projekciju te jako brzo dajemo prijedlog najadekvatnijeg modela finansiranja. U tome nam pomažu različite kreditne i garantne linije koje su specijalizirane za ovu vrstu investicije i očekujemo da ćemo imati povećan broj upita za ovu vrstu investicija kao što je bilo i dosada. Mi imamo kapacitet da sve upite ispoštujemo", naglasio je direktor Uprave ProCredit banke.

Potražnja za solarnim izvorima energije je sve veća kako zbog zaštite okoliša tako i zbog uštede koja se postiže uz njihovo korištenje.

"Možemo reći da je trenutno potražnja veća nego ponuda. Odnosno da se ni u tehničkom smislu ove investicije ne mogu ispoštovati s obzirom na sve zahtjeve koji dolaze. Mislim da je bitno da povećamo kapacitete u djelu opskrbe, nabavke, izvođenja i projektovana. Ako krenemo sada obezbjedit ćemo sve što je potrebno da kompanije održe konkurentnost", zaključio je Amir.

E.O.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti