Višković: Direkcija za investicije servis za buduće ulagače

24.11.2021. 14:15 / Izvor: SRNA
Radovan Višković

Cilj Republičke direkcije za investicije da bude servis ulagačima, da omogući budućim investitorima da imaju jednu adresu na kojoj će rješavati sve potrebno za realizaciju te investicije.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je cilj Republičke direkcije za investicije da bude servis ulagačima, da omogući budućim investitorima da imaju jednu adresu na kojoj će rješavati sve potrebno za realizaciju te investicije.

"Ovo nije nikakva direkcija koja će imati novac i investirati ga, koja će nešto dijeliti. Određen broj investititora, koji bi želio investirati u Republiku Srpsku, u najvećem broju slučajeva odustane od ulaganja zbog birokratskih barijera. To želimo da promijenimo", rekao je Višković u Narodnoj skupštini.

Prema njegovim riječima, ideja je da u direkciji radi desetak ljudi različlitih profila, koji bi trebalo da budu najbolji u svojim odjelima.

"Kada se pojavi investitor, on neće morati da ide dalje od te ustanove, nego će ona u njegovo ime da rješava sva pitanja kod RUGIPP-a, lokalne zajednice, Pravobranilaštva i ostalo", pojasnio je Višković.

Premijer Republike Srpske je naveo da trenutno mnoge ozbiljne kompanije, koje su svoj biznis zasnivale širom svijeta, tragaju za novim destinacijama i na ovom prostoru.

"Ako propustimo ovu priliku, nisam siguran da će nam se ta prilika ponoviti. To je razlog za osnivanje ove direkcije", napomenuo je Višković. 

Višković je rekao da je samo jedan razlog zbog čega se išlo u dopunu Zakona o republičkoj upravi po hitnom postupku, a to je da direkcija što prije počne sa radom.

"U pripremi je budžet za 2022. godinu i cilj je bio da tu bude i direkcija, kako bi mogla početi sa radom početkom sljedeće godine", rekao je Višković.

Višković je naglasio da do kraja sedmice ima razgovor sa dva, tri ozbiljna investitora, koji žele da ulažu u Republiku Srpsku, ali i da dobiju garancije vlade za benefite na koje mogu da računaju.

"Vlada je dogovorila princip da ti benefiti zavise od veličine investicije, broja zaposlenih i branše. Ne mislimo davati posebne pogodnosti u niskoprofitabilnim granama, sa niskim primanjima. Fokus treba da bude na onim privrednim subjektima i radnim mjestima koja će poboljašati prosječnu platu i standard našim građana", naglasio je Višković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti