vtk bih posjeta

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U planu poslovni forum za povezivanje bh. i kosovskih privrednika

Održan sastanak predsjednika VTK/STK BiH Ahmeta Egrlića i kosovske delegacije na temu unapređenja saradnje dvije ekonomije.

25.11.2021. 07:59 / Izvor: Akta.ba

Delegacija Kosova koju su predvodili zamjenica premijera Kosova Redžepi Emilija i ministar regionalnog razvoja Kosova, Damka Fikrim posjetili su Vanjskotrgovinsku/Spoljnotrgovinsku komoru Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom je održan sastanak predsjednika VTK/STK BiH Ahmeta Egrlića i kosovske delegacije na temu unapređenja saradnje dvije ekonomije. Predstavljeni su i aktuelni pokazatelji vanjskotrgovinske razmjene između Kosova i Bosne i Hercegovine, ističući kako prostora za unapređenje međusobne saradnje ima za obje ekonomije.

Istaknuto je da su se bh. proizvodi u velikoj mjeri vratili na police kosovskih supermarketa nakon uvedenih stopostotnih taksi za bh. proizvode od prije 3 godine, ali da i dalje postoji prostor za vraćanje nivoa vanjskotrgovinske razmjene na nivo prije uvođenja taksi na bh. proizvode.

Navedeno je i da nemogućnost putovanja i trenutni vizni režim predstavljaju barijere višim oblicima zajedničke saradnje.

Predstavnici kosovske delegacije su se složili sa činjenicom da treba raditi na unapređenju vanjskotrgovinske razmjene kroz pojačano prisustvo bosanskohercegovačkih privrednika na sajmovima na Kosovu, ali i organizaciju različitih Poslovnih foruma i susreta u Bosni i Hercegovini, kako bi se privrednici obje ekonomije upoznali sa raspoloživim potencijalima i mogućnostima saradnje, kao i ostvarili direktne kontakte.

Dogovoreno je da se u narednom periodu radi na organizaciji održavanja Poslovnog foruma u Bosni i Hercegovini, uz prisustvo velikog broja kosovskih proizvođača i distributera, čije održavanje je predviđeno za početak 2022. godine.

Fokus navedenog foruma jeste povezivanje bosanskohercegovačkih i kosovskih privrednika u granama industrije, koje su interesantne za obje ekonomije, kao i privlačenje stranih investitora što će rezultirati višim stepenom zajedničke saradnje, saopćeno je iz VTK BiH.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

VTK BIH

delegacija Kosova

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti