Vidović: Inflacija pod kontrolom

29.11.2021. 09:49 / Izvor: SRNA
Zora Vidović

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je ekonomska situacija u Republici Srpskoj stabilna i da je inflacija pod kontrolom.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je ekonomska situacija u Republici Srpskoj stabilna i da je inflacija pod kontrolom. 

"Očekujemo da ćemo se do kraja godine zadržati u okviru rebalansa, tako i po pitanju deficita, koji će biti čak i manji od planiranog", rekla je Vidovićeva za "Glas Srpske".

Ona je istakla da Republika Srpska ulazi u završnu fazu pripreme budžeta za narednu godinu, a u toku su i razgovori sa socijalnim partnerima.

Vidovićeva ističe da se obaveze redovno izvršavaju, dodajući da će tako biti i u narednom periodu.

"Prihodi značajno rastu. Evidentno je oživljavanje privrede, ali ne samo zbog prošlogodišnjih lošijih rezultata izazvanih pandemijom, nego imamo prihode veće i od rekordne 2019. Raste i industrijska proizvodnja. To je znak da se naša ekonomija oporavila i da smo na dobrom putu razvoja, koji će biti podržan i budućim mjerama", rekla je ona.

Ministar finansija je ukazala da je pokrivenost uvoza izvozom 79,3 odsto, a ohrabruje i rast izvoza za 30 odsto, što znači da značajan broj privrednih subjekata  Republike Srpske može konkurisati na evropskom tržištu.

"Na kraju krajeva, povećanjem konkurentnosti i izvoza vrši se direktan uticaj na inflaciju i ona se smanjuje", rekla je Vidovićeva.

Ona je naglasila da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u oktobru inflacija bila 2,3 odsto i najmanja je u okruženju, pa manja nego i u Federaciji BiH.

"Inflacija koja se drži pod kontrolom je dobra za privredni rast", rekla je Vidovićeva i dodala da Republika Srpska nije doprinijela inflaciji, a jedini uzrok je novčana masa koja je odštampana u svijetu u velikim količinama, pa se inflacija preliva iz drugih zemalja uvozom robe.

Vidovićeva ističe da će povećavanjem izvoza i jačanjem privrede da izvozi i snažnijim podsticajem tehnološkog razvoja uticati da se inflacija održi pod kontrolom.

"U narednoj godini ići ćemo na povećanje plata i penzija da bi se djelimično smanjio negativan uticaj inflacije. Osim toga, Vlada je apsolutno spremna da interveniše nekim proizvodima u kupovini najvažnijih proizvoda i životnih namirnica", rekla je Vidovićeva.

Ona je ukazala da postoji zaključak Vlade Republike Srpske da je spremna da izdvoji sredstva za interventne nabavke s ciljem obaranja cijena nekih osnovnih životnih namirnica.

"Nećemo dozvoliti da ljudi trpe zbog inflacije i izdvojićemo novca koliko bude neophodno", rekla je Vidovićeva.

Ona je istakla da Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srpske kreiraju republički budžet i program ekonomskih reformi za 2022. sa socijalnim partnerima, udruženjima privrednika i sindikatom.

Ministar finansija očekuje da plate budu značajnije povećane u narednoj godini i u realnom sektoru.

"Dosadašnjim mjerama poslovna zajednica je veoma zadovoljna. Išli smo na smanjenje poreza i doprinosa, te usmjerili u plate, u povećanje. Ta sredstva od oko 54 miliona ostaju kod poslodavaca i oni ih moraju usmjeriti u plate. To je doprinos budžeta rastu plata. Očekujemo da će i poslodavci dati svoj doprinos i da iz dobiti povećaju plate radnicima", rekla je Vidovićeva.

Ona je ukazala da se vode intenzivni razgovori sa partnerima i pokušava naći rješenje u realnim okvirima koje bi zadovoljilo poslovnu zajednicu i sindikat, te omogućilo da se ispoštuju radnička prava.

"Mjere koje smo planirali su sveobuhvatne i potrebno je mijenjati niz zakona, te se zbog toga nacrt još nije našao na sjednici, ali se očekuje da će procedura usvajanja biti okončana u prvoj polovini decembra", rekla je Vidovićeva.

Ministar finansija je dodala da je drugi vid rasterećenja privrede smanjenje ili eliminisanje određenih neporeskih davanja, nakon čega će privredi ostati 25 miliona KM na raspolaganju jer ih neće plaćati, a treći vid su subvencije, koje će za nabavku naprednih tehnologija i podizanje nivoa tehnološkog razvoja poslovnih subjekata povećati za 100 odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti