Džindić: Od ukupno 13, sedam tačaka iz zahtjeva rudara u potpunosti prihvaćeno

29.11.2021. 14:46 / Izvor: Fena
Nermin Džindić

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, obratio se medijima nakon sjednice Vlade FBiH.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu izjavio je da je završen proces u kojem je uvezan staž za javna i privatna preduzeća.

"Što se tiče privatnih preduzeća negdje oko blizu 1,7 miliona KM za 142 uposlenika je odobreno. Konačno će 142 radnika zasluženo ostići u penziju. Što se tiče javnih preduzeća ukupan iznos je blizu milion KM, 61 zaposlenik će nakon uplate ovih sredstava otići u penziju. U ovoj godini smo imali 10 miliona sredstava za uvezivanja staža. Nažalost sva sredstva neće biti potrošena. Pokušat ćemo do kraja godine još jedan oglas objaviti", rekao je Džindić.

Ovom prilikom osvrnuo se na Informaciju o stanju u rudnicima, koju je na današnjoj sjednici razmatrala Vlada Federacije BiH.

"Informaciju je uradilo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije a sastoji se iz cjelokupnog presjeka stanja u rudarskom sektoru sa ukupnim dugovanjima i problemima, koji nažalost prate ovaj sektor. U informaciju smo uključili i posljednji zahtjev od strane Sindikata rudara vezano za ispunjenje 13 tačaka. Od 13 tačaka sedam tačaka je potpuno prihvatljivo. Imamo dvije tačke gdje treba izvršiti usklađivanje tačaka tehnički sa zakonskim nekim rješenjima da ne bi ušli u dodatni problem. Ostale su tačke o kojima treba raspravljati na sastanku koji smo dogovorili sa sindikatom večeras u sedam sati u zgradi Vlade FBiH", kazao je Džindić.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti