Džindić: Dogovorili smo sve što se tiče zahtjeva rudara (VIDEO)

30.11.2021. 14:24 / Izvor: Fena
Nermin Džindić

Uoči razmatranja te tačke dnevnog reda, Džindić je izjavio da je uvaženo deset od ukupno 13 zahtjeva Sindikata rudara.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas će na sjednici poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH prezentirati Informaciju u vezi sa štrajkom rudara rudnika u Federaciji BiH i njihovim zahtjevima upućenih s aktuelnog protesta.

Uoči razmatranja te tačke dnevnog reda, Džindić je izjavio da je uvaženo deset od ukupno 13 zahtjeva Sindikata rudara.

"Mi smo sinoć uspjeli doći do dogovora. Ta 13 tačka je na kraju usaglašena i stavljena u sporazum. Uprava Elektroprivrede, rudnika i sindikata treba da iznađe način kako da riješi problem isplata dnevnica u vrijeme radničkog neposluha. Takav je bio generalni zaključak. Što se tiče ostavke direktora rudnika Kreka i direktora Elektroprivrede, tu se nismo usaglasili. Sinoć smo se fokusirali na zahtjeve što se tiče radničkih odnosno rudarskih prava", kazao je Džindić.

Napravljeni sporazum sadrži deset tačaka.

"Što se tiče Vlade Federacije i resornog ministarstva kao medijatora u ovom razgovoru - ovo je u suštini sporazum između Elektroprivrede i Sindikata radnika rudnika FBiH - stvar je završena. Mi smo izdogovarali sve što se tiče zahtjeva rudara odnosno sindikata rudara. Danas u 13 sati sindikat ima Upravni odbor nakon čega se trebaju oglasiti o nastavku pregovora da bi se potpisao navedeni sporazum. Što se tiče pregovora mislim da su oni završeni i treba ovaj sporazum potpisati i nastaviti s njegovom implementacijom", poručio je Džindić.

Naveo je da je bilo teško doći do sporazuma, čiji će detalji biti prezentirani u nastavku današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti