Kantonima prepušteno uvođenje VPT pravila

02.12.2021. 15:14 / Izvor: Akta.ba
Vlada FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je odlučila da pravilo VPT(vakcinisan, prebolio, testiran) prepusti na odluku kantonima.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je odlučila da pravilo VPT(vakcinisan, prebolio, testiran) prepusti na odluku kantonima.

Naime Vlada je preporučila vladama kantona da u skladu sa epidemiološkom situacijom u kantonima uvode VTP pravilo (vakcinisan, testiran, prebolovao), te je u skladu s tim stavljen van snage dio važećih naredbi koji se odnosio na uvođenje ovog pravila u određene ustanove od 20. decembra u FBiH.

Vlada Federacije je usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji KOVID-19, s prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koje su donesene s rokom važenja od 14 dana računajući od 02.12.2021. godine, kao dana početka njihove primjene.

Vladama kantona, odnosno kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva, naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba FMZ-a. 

Krizni štab FMZ-a je zadužen da, prije isteka roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi dostavi prijedlog novih. 

U danas prezentiranoj informaciji je, uz ostalo, navedeno da je u 47. sedmici, u odnosu na prethodnu, zabilježen blagi pad sedmičnih indikatora, osim broja pacijenata na respiratoru. Na bolničkom liječenju trenutno je 543 oboljelih od COVID-19, od kojih je 47 na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji. Od 463 hospitaliziranih, 86,4 posto su nevakcinisani i nepotpuno vakcinisani, a 13,6 posto potpuno vakcinisani.

Na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 139 slučajeva na 100.000 stanovnika, a u posljednjih sedam dana najviša je zabilježena u Sarajevskom, Posavskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Prema najnovijim podacima, dosad je u FBiH dato 975.980 vakcina protiv COVID-19, od čega se na prvu dozu odnosi 518.765, na drugu 452.324, te na treću 4.891.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti