USAID i TK potpisali Sporazum za poboljšanje sistema javnih nabavki

08.12.2021. 14:42 / Izvor: Akta.ba
usaid

Američka Agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Tuzlanski kanton danas su potpisali Sporazum u svrhu poboljšanja transparentnosti, ekonomičnosti i odgovornosti u postupku javnih nabavki.

Američka Agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Tuzlanski kanton danas su potpisali Sporazum u svrhu poboljšanja transparentnosti, ekonomičnosti i odgovornosti u postupku javnih nabavki.

Aktivnosti navedene u Sporazumu između USAID-ovog projekta E-uprava i Kantona oslanjaju se na postojeću saradnju između USAID-a i Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine, a ojačat će sistem javnih nabavki Tuzlanskog kantona poboljšavanjem pravnog i institucionalnog okvira za centralizovanje postupka javnih nabavki. 

"USAID se fokusira na digitalizaciju i planira razvoj aplikacije za centralizovani postupak javnih nabavki u okviru Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine", rekla je Courtney Chubb, direktorica misije USAID-a u BiH.

Značajna sredstva koja USAID ulaže omogućit će kantonalnim vladama – između ostalih i vladi Tuzlanskog kantona – da prilikom nabavke postignu najbolji omjer cijene i kvalitete za radove, robu ili usluge, čime se smanjuje javna potrošnja u korist građana i privrednih subjekata u ovom Kantonu.

"Temeljem ovog Memoranduma o razumijevanju u Tuzlanskom kantonu uskladit ćemo module za poboljšanje sistema javnih nabavki, odnosno pravnog i institucionalnog okvira za centralizaciju javne administracije Tuzlanskog kantona", rekao je Kadrija Hodžić, premijer Tuzlanskog kantona. 

Ovim projektom s jedne strane postižemo efikasnost i transparentnost postupka javnih nabavki, a s druge strane se povećava odgovornost i integrisanje ugovornih organa u procesu javnih nabavki, a konačni rezultat će biti digitalizacija i unapređenje centralnog nabavnog organa i centraliziranih postupaka javnih nabavki u Tuzlanskom kantonu."

Direktorica misije Chubb danas se sastala i s ministrom Esadom Džidićem u Centru za socijalni rad u Tuzli, gdje su razgovarali o saradnji između USAID-a i Federacije BiH na poboljšanju E-registara socijalnih davanja i korisnika socijalne pomoći, čime će se poboljšati transparentnost i integritet postupka javnih nabavki. Projekt E-uprava sarađuje s partnerima u Federaciji BiH, među kojima je i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona i Centri za socijalni rad u Tuzlanskom kantonu. Korisnici socijalne pomoći će dobiti jednostavniji način prijave i efikasniji proces dodjele socijalnih davanja. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti