Robot 'Leo Rover' novi dio projekta 'Smart Campusa'

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Robot "Leo Rover" novi dio projekta 'Smart Campusa'

Na Sveučilištu u Mostaru, u povodu obilježavanja Dana Sveučilišta, predstavljen je Leo Rover te organiziran Hackathon za studente.

09.12.2021. 10:24 / Izvor: Akta.ba

Na Sveučilištu u Mostaru, u povodu obilježavanja Dana Sveučilišta, predstavljen je Leo Rover te organiziran Hackathon za studente.

Leo Rover pokretni je robot kojim se može upravljati preko mreže te ta platforma ima mogućnost proširivanja različitim senzorima i omogućava razvoj platformi za primjenu u konkretnim poslovnim sustavima, priopćeno je sa Sveučilišta u Mostaru.

Leo Rover dio je projekta "Smart Campusa", koji Sveučilište realizira sa svojim strateškim partnerima HT Eronetom i Ericssonom Nikolom Teslom.

"Nama kao velikoj svjetskoj kompaniji bitno je da budemo prisutni na domaćemu tržištu, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s naglaskom na Mostar. Uistinu nam je korisno da ovdje imamo puno različitih projekata na kojima radimo, da se studenti obrazuju i da se pokazuje nova tehnologije, a s obzirom na to da širimo svoje poslovanje, mislim da možemo jednoga dana dobiti kvalitetne studente kao naše nove zaposlenike", rekao je voditelj Ericssona BiH Matej Perković.

leo rovem sum

Predstavljani zadatak u sklopu Hackathona organiziranoga u sklopu projekta Smart Campus, čiji je voditelj dr. sc. Daniel Vasić, bio je napraviti projekt na tri različita tematska područja: poljoprivreda, ekologija i promet. Studenti su se u sklopu ovoga natjecanja upoznali s različitim tehnologijama te s autonomnim upravljanjem mobilnim robotom Leom Roverom, a pri predstavljanju rješenja pokazali su kako vladaju suvremenim tehnologijama.

Pobjednik ovogodišnjega natjecanja je student preddiplomskoga Studija informatike s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Filip Crnogorac, s idejom pametnoga prikupljanja otpadaka u kampusu Sveučilišta u Mostaru.

"Izrazito smo ponosni da smo dio ovoga projekta zajedno sa strateškim partnerima. Od prvoga dana cilj HT Eroneta jest biti predvodnik digitalizacije cijeloga društva. Želimo puno uspjeha u ovome projektu, kao i u ostalima, te da ukupna zajednica na kraju dana ima velike koristi od njih", izjavio je član uprave HT Eroneta Tomislav Ruk.

"Smatram da ovdje u kampusu Sveučilišta u Mostaru imamo nešto što nema puno sveučilišta u svijetu, a to je toliko različitih studija na istome mjestu. Ono što želimo postići u narednim godinama jest interoperabilnost, odnosno da studenti različitih studija surađuju na zajedničkim projektima, natjecanjima te da koriste platformu 'Smart Campusa' kako bi svi oni sutra izišli iz svoga ciklusa obrazovanja puno spremniji za produkciju i za rad u stvarnim uvjetima", istaknuo je arhitekt rješenja za IT sustave iz Ericssona Zoran Civadelić.

 

leo rover robot

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti