Prihvaćen Nacrt Proračuna HNŽ-a za iduću godinu

11.12.2021. 07:37 / Izvor: Fena
HNŽ

Navodi se kako je u Izmjenama i dopunama Proračuna planirano pokriće dijela deficita iz ranijeg razdoblja u iznosu od 4.500.000 KM.

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) usvojila je na sjednici održanoj u petak u Mostaru Izmjene i dopune Proračuna HNŽ-a za 2021. godinu u iznosu od 263.714.112 KM što je za 26,1 miliona više u odnosu na Proračun za 2021. godinu.

Primljenim transferom od strane Vlade FBiH u iznosu 19,5 miliona i povećanjem prihoda prvenstveno po osnovu neizravnih poreza, stečeni su realni izvori za uravnoteženje prihodovne i rashodovne strane proračuna za ovu godinu, te nije bilo potrebe za zaduživanjem, saopćeno je iz Skupštine HNŽ-a.

"U skladu s poboljšanim punjenjem proračuna Vlada je predložila, a nadam se uz sitne korekcije, Skupština će i prihvatiti ovaj Rebalans proračuna za 2021. koji je nešto veći od 263 milijuna maraka, odnosno 26 milijuna maraka u odnosu na Proračun za 2021. godinu.", izjavio je predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago uoči sjednice.

Ukupni rashodi u Izmjenama i dopunama Proračuna za 2021. godinu su planirani u iznosu od 263.714.112 KM, od čega se na rashode koji su finansirani iz proračunskih sredstava odnosi 234.254.199 KM.

Na rashode iz izvora koji se finansiraju iz namjenskih prihoda odnosi se 24.223.978 KM, a na rashode iz izvora koji se finansiraju iz sredstava donacija 735.933 KM.

Navodi se kako je u Izmjenama i dopunama Proračuna planirano pokriće dijela deficita iz ranijeg razdoblja u iznosu od 4.500.000 KM.

Na sjednici je također usvojen Zakon o izmjeni Zakona o zaštiti obitelji s djecom koji za cilj ima poboljšanje određenih zakonskih rješenja, osobito vezano za pravo na dodatak na djecu.

Kao razlog povećanja rebalansa, naveo je povećana sredstva za poticaje u poljoprivredi, turizmu i subvencije za Zračnu luku Mostar, (1,2 miliona KM) te povećanje za zdravstvene ustanove (oko 3 miliona KM ), kao i druge stavke.

"Nacrt proračuna je u odnosu na 2021., godinu također povećan za 16 miliona, tj. s 237 na 253 miliona, a to povećanje se odnosni na navedene stavke kao i u Rebalansu, uz veći izdatak, preko milion KM, za stipendije prvog radnog iskustva, odnosno za zapošljavanje u strukturama organa uprave HNŽ-a, javnim institucijama.", rekao je predsjednik županijske skupštine.

Ukinuta je odredba koja je dodatak na djecu uvjetovala neposjedovanjem automobila mlađeg od 10 godina.

Kada je u pitanju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaštiti obitelji s djecom, Špago je pojasnio kako je Vlada predložila da se izbriše stavka koja je ograničavala korištenje prava za dječji doplatak, a ticala se posjedovanja automobila u vrijednosti od preko 10 000 KM.

Razlog za izradu ovoga Zakona sadržan je u Zaključku Skupštine HNŽ-a, kojim su zaduženi Vlada i Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite da prate primjenu Zakona o zaštiti obitelji sa djecom u HNŽ-u, te dostave u proceduru usvajanje Izmjena Zakona u cilju poboljšanja utvrđenih postojećih i dopuni novim pravima, sve u skladu sa realnim finansijskim mogućnostima županije.

Skupština je razmatrala i prihvatila Nacrt proračuna HNŽ-a za 2022. godinu u iznosu 253,8 miliona KM, što je za oko 16 miliona KM više od ovogodišnjeg proračuna.

Skupština će prijedloge zastupnika dostaviti županijskoj Vladi, kako bi se razmotrili i u skladu s mogućnostima ugradili u Prijedlog Proračuna za iduću godinu.

Prihvaćen je i Nacrt Zakona o izvršenju Proračuna HNŽ-a za 2022. godinu.

Na sjednici Skupštine usvojena je i Odluka o davanju suglasnosti na Financijski plan Službe za zapošljavanje HNŽ-a za 2022. godinu, a koji iznosi 18,5 miliona KM, te je data saglasnost na Odluku o izvršenju Finansijskog plana za iduću godinu, stoji u saopćenju.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti