Austrijska firma zainteresovana za otvaranje novog pogona u Višegradu

15.12.2021. 08:59 / Izvor: SRNA
PROGRESIS

Foto: SRNA

Kompanija "Progresis" iz Austrije zainteresovana je za otvaranje novog proizvodnog pogona i proširenje svojih djelatnosti u Višegradu.

Kompanija "Progresys" iz Austrije zainteresovana je za otvaranje novog proizvodnog pogona i proširenje svojih djelatnosti u Višegradu.

Predstavnici te firme su, prilikom predstavljanja svog plana rada u Višegradu, istakli da, osim ulaganja u srednjoškolski centar u tom gradu, žele da rade i na prekvalifikaciji radnog kadra, a značaj projekta je višestruk jer povezuje srednju školu sa privredom i lokalnom zajednicom.

Direktor firme "Progresys" iz Austrije Saldin Herac rekao je novinarima da je u Višegradu počela saradnja te kompanije sa Srednjom školom, gdje su aktivirali projekat edukativnog centra za varenje sa najnovijim tehnologijama.

"Kao Višegrađanin uvijek mi je bio cilj da se vratim kući, kako bih mogao doprinijeti društvu. Srednja škola ima više od 350 učenika, a nakon završene škole, oni nemaju velike perspektive. Naša privreda se ne razvija kako bi trebalo, pogotovo u malim sredinama, a mi bismo, kroz ovo, radili da stvorimo kontakt privrede i obuka, kao što je na zapadu", naglasio je Herac.

On je istakao da je cilj da zadrže omladinu, da stvore radna mjesta da mladi mogu tu da ostanu da rade poslove za koje su školovani.

"Škola, obuka, dualni sistem, povezanost sa privredom je potrebna, bez toga nema razvoja. Moguće je stvoriti ovdje radna mjesta i prebaciti najkompleksnije mašine i procese rada. Ovdje razvijati radna mjesta, ovdje razvijati društvo", napomenuo je Herac.

On je najavio da planira ulagati u kvalitetnu obuku u oblasti mašinstva i proizvodne pogone.

"Obuka bez proizvodnog pogona nije moguća. Sarađivaćemo sa školom da razvijemo uslove da idemo prema tome da imamo kvalitetnu radnu snagu. Imamo planove, puni smo energije, dobili smo podršku i opštine Višegrad da možemo raditi, tražiti adekvatnu lokaciju", napomenuo je Herac.

Miroslav Andrić, koji je podržao organizovanje prezentacije, rekao je da je to prva firma iz Austrije koja se ovdje otvara i da neće biti jedina.

"Mnogo Višegrađana se zainteresovalo za ovaj projekat, jer iza njega stoji firma koja u tri države ima svoje kompanije. Nadam se da će građani prepoznati ovu ideju i da će je podržati", istakao je Andrić.

Prezentaciji su prisustvovali srednjoškolci, profesori i ostali zainteresovani.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti