Emir Ganić za Akta.ba: Na Ilidži gradimo prvi sarajevski naučno-tehnološki park

16.12.2021. 08:57 / Izvor: Akta.ba
Emir Ganić

Akta.ba ekskluzivno saznaje da je u planu i gradnja prvog sarajevskog naučno-tehnološkog parka na Ilidži.

S ciljem stvaranja inovacijskog i poduzetničkog ekosistema u Bosni i Hercegovini, Univerzitet SSST kao prvi univerzitet četvrte generacije u regionu nedavno je otvario jedinstven univerzitetski inovacijski laboratorij u Bosni i Hercegovini.  Ovo je samo prvi u nizu projekata koje Univerzitet SSST planira realizovati u narednom periodu.

Akta.ba ekskluzivno saznaje da je u planu i gradnja prvog sarajevskog naučno-tehnološkog parka na Ilidži. ​Za ovaj značajan projekat zainteresovan je veliki broj stručnjaka iz različitih oblasti. Pored domaćih kompanija, u sam projekat će biti uključeni i svjetski investitori poznati po ulaganju u ovakve razvojne inicijative. 

O ovom projektu, njegovom značaju, dostignućima i planovima Univerziteta razgovarali smo sa Emirom Ganićem, izvršnim direktorom Univerziteta SSST.

Nedavno je na Univerzitetu SSST svečano otvoren univerzitetski inovacijski laboratorij u Bosni i Hercegovini. Ko će imati pristup uslugama inovacijskog laboratorija i kako je zamišljen njegov rad?

- Sa ciljem stvaranja inovacijskog i poduzetničkog ekosistema u Bosni i Hercegovini, Univerzitet SSST kao prvi univerzitet četvrte generacije u regionu otvorio je jedinstveni, univerzitetski inovacijski laboratorij u Bosni i Hercegovini.Trenutni i budući studenti Univerziteta u saradnji sa profesorima, uspješnim diplomantima i partnerima iz privatnog i javnog sektora će se udružiti u istraživanju i kreiranju revolucionarnog svijeta poduzetništva i inovacija koji simboliziraju četvrtu industrijsku revoluciju. Pristup uslugama inovacijskog laboratorija će imati i svi zainteresovani srednjoškolci koji će kroz tradicionalnu Zimsku akademiju i brojne druge događaje koje organizuje Univerzitet SSST imati priliku za učešće na svim planiranim start-up takmičenjima, start-up vikendima, inovacijskim izazovima itd.

Podrška u razvoju inovacija i novih biznisa najavljena je svim SSST studentima. Prema vašoj procjeni, koliko BiH ima mogućnosti i kapaciteta kada govorimo o inovacijama?

- Podršku u razvoju inovacija i novih biznisa će dobiti svi trenutni SSST studenti, zainteresovani diplomanti ili akademsko osoblje sa poduzetničkim aspiracijama. Kroz fizičku infrastrukturu koja uključuje “co-working“ kancelarije, sale za sastanke, sale za seminare i radionice, mjesta za opuštanje i odmor i brojne druge sadržaje, studenti mogu dobiti sveobuhvatnu podršku u razvoju inovativnih i poslovnih ideja. Bosna i Hercegovina još uvijek u potpunosti nije prepoznala potencijale koje mladi ljudi ove zemlje imaju, i stoga nam je jako drago da smo prvi iz oblasti obrazovanja pokrenuli jednu ovakvu inicijativu i prostor za stvaranje i kreiranje novih poslova budućnosti. 

Da li je inovacijski laboratorij prvi korak ka naučno-tehnološkom parku koji planirate graditi? 

- U inovacijskom laboratoriju studenti će imati snažnu mrežu novih i iskusnih poduzetnika i inovatora, profesora, pravnih eksperata, računovođa, serijskih investitora i vladinih eksperata. Univerzitet SSST i mreža univerzitetskih partnera iz poslovnog sektora će finansijski podržati poslovne ideje sa najvećim tržišnim potencijalom. Sve navedeno znači da je ovo prvi od nekoliko velikih projekata koje planiramo realizirati u narednom periodu. Prije početka izgradnje naučnog parka, SSST otvara Univerzitetsku polikliniku – UniMed što je značajan iskorak kako u oblasti praktične nastave u sklopu našeg Medicinskog, Stomatološkog i Farmaceutskog fakulteta, tako i za stanovnike Općine Ilidža koji će imati priliku liječiti se uz vrhunske ljekare i najsavremeniju opremu. 

Recite nam nešto više o planiranoj investiciji? Lokacija, vrijednost investicije, partneri u projektu, planirani rokovi? 

- Izgradnja je planirana na području Općine Ilidža, te se možemo pohvaliti uspješnom saradnjom sa načelnikom Općine Ilidža, gosp. Nerminom Muzurom. Osigurana su sredstva za izgradnju tehnološkog parka. Radi se o jedinstvenom konceptu simbioze kompjuterskih i medicinskih nauka koji će ponuditi izuzetan naučno-istraživački prostor u našoj državi. 

Da li je već urađen idejni projekat? Je li poznato kako će kompleks izgledati i hoće li prvi sarajevski tehnološki park "ličiti" slavnoj Silicijskoj dolini?  

- Idejni projekat postoji i ono što sa sigurnošću možemo reći da pored toga što se radi o prvom sarajevskom naučnom parku, bit će jedinstven po svemu, te u ovom trenutku ne želimo otkrivati previše detalja.

Emir Ganić

Generalno gledano, glavni preduslov nastanka naučno-tehnološkog parka je postojanje infrastrukture, blizina nekih od ustanova visokog školstva i sl. Univerzitetu SSST sve to zadovoljava, no, da li postoji nešto što sputava vaše planove?

- Dobro je poznato da je za pokretanje bilo kakve nove inicijative u našoj državi, a pogotovo kada se radi o projektu na ovakom nivou potrebno proći izutetno složenu administrativnu proceduru. Ipak, s obzirom na odličnu saradnju koju imamo sa Općinom Ilidža, kao i sa timom stručnjaka koji nam asistiraju u ovom procesu, nadamo se da će sve proći ''bezbolno'' i da ćemo u što kraćem roku moći Sarajevu ponuditi jedinstveni naučni park. 

Na koji način je zamišljen rad tj. funkcionisanje naučno-tehnološkog parka? Koji je osnovni cilj, ideja i misija?

- Ovaj koncept predstavlja nadogradnju postojeće misije SSST-a, i polako radimo na razvoju svakog pojedinačnog segmenta ovog kompleksa. Naučno-tehnološki park će obuhvatiti i studentski dom, te pripadajuće laboratorijske objekte, uz nedavno otvoreni inovacijski laboratorij.

Već imamo impresivnu listu stručnjaka različitih profila, obrazovanih na visokoškolskim institucijama širom svijeta, koji žele biti uključeni u rad Instituta i parka. Arhitektonski timovi, u konsultacijama sa stručnjacima iz IT industrije i drugih relevantnih oblasti su već ponudili finalna rješenja i zaista možemo biti sigurni da će ovaj naučni park biti jedna objedinjena cjelina koja će parirati sličnim institucijama u regionu, ali i u svijetu. 

Pored razvoja poslovne klime, koje će biti njegove glavne aktivnosti?

- Kako je riječ o ustanovi naučno-istraživačkog usmjerenja, koja je u okviru univerzitetskog kampusa, svakako ćemo korisiti sve kapacitete za dodatno usavršavanje naših studenata, prije svega medicinskih i kompjuterskih nauka, ali u kombinaciji ovih i drugih disciplina. Dakle, naši studenti će dobiti jedinstvenu priliku ne samo za praktičnu obuku na najsavremenijoj opremi, već i mogućnost da prate inovacijske procese u svojim branšama u „real-time“, tj. istovremno sa ostatkom svijeta. Naravno, centar će biti otvoren za sve ambiciozne istraživače, bilo da su iz BiH, regije ili svijeta, bez obzira da li je riječ o saradnji na praktičnom ili naučnom nivou. Svakako ćemo raditi na programima koji će aktivno uključivati sve zainteresovane mlade osobe u smislu mogućih karijera, istraživačkih opcija, jačanja individualnih talenata itd.

Mogu li ovakvi centri postati rasadnici budućih osnivača inovativnih kompanija? Tehnološki parkovi u Mostaru i Livnu iznjedrili su mnoge uspješne priče, poduzetnike, start up-e, firme, radna mjesta…Možemo li se unaprijed radovati takvim rezultatima sarajevskog tehnološkog parka?

- Odgovor je – da, naročito iz razloga što je SSST njegovao kulturu inovacija i ideja od svog samog začetka. Vjerujemo da je to podloga mnogim uspješnim poslovnim pričama naših alumnista. Postojanjem ovakvih parkova, budući inovatori se ohrabruju da svoje ideje i proizvode donose tamo gdje postoji odgovarajuća infrastruktura – ne mislim samo na opremu, već i prave kontakte i networking, što je veliki dio posla u prezentiranju ideje.  

Sarajevo, kao multietnička metropola, zaslužuje jednu sveobuhvatnu naučno-tehnološku bazu, što će trasirati put ka novim izvorima sredstava za naučne investicije.  

Otvaranjem tehnoloških parkova zadržava se najvažniji resurs za budućnost jedne države, a to je domaća pamet. Koliko ste ponosni na rezultate koje kao privatna ustanova postižete u tom segmentu i napore koje ulažete razvoj inovacionog sektora?

- Uspjesi naših studenata govore dovoljno o nama. Nakon završenog studija na Univerzitetu SSST, naši diplomci svoje školovanje nastavljaju na svjetskim Univerzitetima kao što je Cambridge, Oxford, London School of Economics,  i drugi. Također, na čelu su važnih kompanija i organizacija kako u vladinom tako i u nevladinom sektoru. Jako smo ponosni na činjenicu da je veliki broj uposlenika SSST iz industrije, što našim studentima daje mogućnost direktnog praktičnog rada i dolaska do brzog zaposlenja. Sve drugo što Univerzitet SSST radi jeste iskorak kako u segmentu obrazovanja, tako i u segmentu inovacija. Prvi smo Univerzitet 4.0, postavljamo standardne i spremni smo za saradnju.

Razgovarala: Seida Bijedić 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti