490.000 KM za povećanje energetske efikasnosti

16.12.2021. 00:00 / Izvor: Akta.ba
vlada fbih

Sredstva su namjenjena za građevinske radove na objektima javnog sektora iz oblasti obrazovanja, zdravstva i javne uprave u Federaciji BiH.

Vlada Federacije BiH donijela je dvije odluke o prijenosu nabavljenih sredstava krajnjim korisnicima u okviru projekata "Povećanje ulaganja u javne objekte s niskom emisijom ugljika u BiH 2018-2026." u ukupnom iznosu od 202.323,01 KM uključujući PDV, te "Energetska efikasnost u BiH - dodatno finansiranje" u ukupnom iznosu od 286.762,15 KM s PDV-om.

Sredstva su namjenjena za građevinske radove na objektima javnog sektora iz oblasti obrazovanja, zdravstva i javne uprave u Federaciji BiH, a u skladu s reformskim opredjeljenjima povećanja energetske efikasnosti.

U obrazloženju prve Odluke navedeno je da je u Osnovnoj školi Drvar u Drvaru i Srednjoj školi Prozor u Prozor-Rami izvršena modernizacija kotlovnica, čime je osiguran bolji sistem grijanja i smanjena emisija štetnih plinova (CO2).

Druga Odluka odnose se na instalaciju opreme za mjerenje potrošnje toplinske energije, te vanjskih i unutrašnjih senzora temperature i vlažnosti u 39 objekata širom Federacije BiH, među kojima je 26 javnih obrazovnih ustanova, devet zdravstvenih ustanova, te Federalno ministarstvo pravde i Policijska akademija Sarajevo.

Projekti se realizuju u okviru Općeg sporazuma o pomoći između BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), te Sporazuma o finansiranju s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Federalno ministarstvo prostornog uređenja zaduženo je da s krajnjim korisnicima sačini ugovor, u skladu sa instrukcijom, kojom se utvrđuje metodologija za prenos nabavljenih stalnih sredstava i izvršenih radova krajnjim korisnicima i podnošenje završnog izvještaja o završetku projekta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti