Program investicija u FBiH vrijedan 16,7 milijardi KM

16.12.2021. 12:53 / Izvor: Akta.ba
vlada fbih

Vlada Federacije BiH donijela je Program javnih investicija Federacije BiH za period od 2022. do 2024. godine i zadužila Federalno ministarstvo finansija da ovaj dokument objavi na svojoj internetskoj stranici.

Vlada Federacije BiH donijela je Program javnih investicija Federacije BiH za period od 2022. do 2024. godine i zadužila Federalno ministarstvo finansija da ovaj dokument objavi na svojoj internetskoj stranici.

Program javnih investicija (PJI) je trogodišnji dokument koji sadrži pregled ulaganja u projekte s podacima o ukupno potrebnim i utrošenim sredstvima, te sredstvima planiranim za finansiranje projekata iz budžeta, kredita, granta i/ili drugih izvora.

Njime su obuhvaćeni projekti za čije finansiranje su, djelimično ili u potpunosti, osigurana sredstva postala efektivna i njihova realizacija je u toku (projekti u provedbi), zatim priоritеtni projekti zа kоје nisu osigurani izvоri finаnsirаnjа u mоmеntu izrаdе programa javnih investicija (kandidovani  projekti), kao i oni za čije finansiranje je pokrenut proces osiguranja sredstava (odobreni projekti).

PJI u ovom trogodišnjem razdoblju sadrži 132 projekata: 61 u provedbi, 67 kandidovanih i četiri odobrena. Njihova ukupna vrijednost je 16,7 milijardi KM, od čega se 8,7 milijardi KM odnosi na projekte čija je provedba u toku, 8 milijardi KM na kandidirane i 804 miliona KM na odobrene.

Kada je riječ o projektima u provedbi, najvećim dijelom odnose se na izgradnju autoceste na Koridoru 5C, vodosnabdijevanje i odvodnju otpadnih voda, registraciju nekretnina, zapošljavanje, modernizaciju i izgradnju magistralnih cesta, te proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Kandidirani programi najviše se odnose na sektor prometa i komunikacija, zaštite životne sredine, vodosnabdijevanja i sanitacije, poljoprivrede, šumarstva, proizvodnje i snabdijevanja energijom, zdravstva i drugi.

U izradi PJI Federacije učestvuju federalni organi uprave, vlade kantona, samostalne upravne organizacije, specijalizirane organizacije i posebna tijela (zavodi, direkcije, agencije instituti i sl.) i javna preduzeća.

Federalna vlada danas se, također, upoznala s programima javnih investicija Zeničko-dobojskog, Zapadnohercegovačkog, Unsko-sanskog, Kantona Sarajevo, Kantona 10, Srednjobosanskog  i Tuzlanskog kantona za period od 2022. do 2024. godine. Inače, kantoni imaju obavezu da usvajaju svoj program javnih investicija u koji su uključeni projekti gradova i općina, te ga dostave Vladi FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti