Odobrena dva zajma za nabavku tramvaja i rasterećenje saobraćajnih gužvi u KS

17.12.2021. 08:02 / Izvor: Fena
tramvaji

Godišnje se tramvajima u Kantonu Sarajevo preveze oko 43.000 putnika, koji obave oko 20.000 putovanja.

Vijeće ministara BiH usvojilo je inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (obnova voznog parka tramvajskog saobraćaja).

Zajam u iznosu 10 miliona eura namijenjen je za kupovinu pet novih tramvaja, čime će se značajno povećati kapacitet voznog parka kako bi se zadovoljile stvarne potrebe korisnika u Kantonu Sarajevo.

Kako je saopćeno iz VMBiH, ova investicija će unaprijediti kvalitet javnog linijskog prevoza u korist putnika uvođenjem evropskih standarda, uz zaštitu životne sredine i bolju sigurnost korisnika ovog prevoza.  

Godišnje se tramvajima u Kantonu Sarajevo preveze oko 43.000 putnika, koji obave oko 20.000 putovanja.

Rok otplate zajma je 15 godina, sa grejs periodom od tri godine i alokacijom na Federaciju BiH, odnosno Kanton Sarajevo, a krajnji implementator projekta je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo.

Na sjednici je usvojena i inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu (adaptivni sistem upravljanja saobraćajem) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Riječ je o zajmu vrijednom sedam miliona eura za realizaciju projekta koji podrazumijeva nabavku savremenog sistema za upravljanje i nadzor saobraćajem, uključujući komponente inteligentnog sistema upravljanja sa prioritetima javnog prevoza, video-nadzor sistema i video-detekcije incidenata zasnovane na najnovijim tehnologijama. Projekat uključuje i izradu centra za upravljanje, kako bi se pratila situacija na saobraćajnicama i preduzimale odgovarajuće  mjere za rasterećenje saobraćajnih gužvi na pojedinim raskrsnicama ili incidentne situacije.

Praktično bi, zahvaljujući najmodernijoj senzorskoj opremi, u realnom vremenu imali potpunu saobraćajnu sliku grada, od čega će korist imati građani i posjetioci Sarajeva.

Rok otplate zajma je 15 godina, s grejs periodom od tri godine i alokacijom na Federaciju BiH, odnosno Kanton Sarajevo, a krajnji implementator projekta je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti