Pušten u rad novi pogon Rafinerije nafte Brod

18.12.2021. 09:10 / Izvor: SRNA
rafinerija nafte brod

U Rafineriji nafte u Brodu jučer je svečano puštena u rad gasna kompresorska stanica čiji je kapacitet 40 miliona metara kubnih komprimovanog prirodnog gasa.

U Rafineriji nafte u Brodu jučer je svečano puštena u rad gasna kompresorska stanica čiji je kapacitet 40 miliona metara kubnih komprimovanog prirodnog gasa, a ukupan iznos projekta gasifikacije je 16,2 miliona eura.

Stanicu je u rad pustio generalni direktor Rafinerije nafte Brod Anatolij Karaljus, a svečanosti prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, šef Predstavništva Srpske u Moskvi Igor Perović, članovi rukovodstva rafinerije i kompanije "Zarubežnjeft".

Rad stanice omogućen je dovodom prirodnog gasa gasovodom kojim je Rafinerija Brod spojena sa gasnim sistemom Hrvatske.

Dužina gasovoda je 5,5 kilometara, a komprimovani prirodni gas se dostavlja u bocama pokretnim automobilskim sistemima skladištenja i prevoza gasa.

Isporuka novog proizvoda će se vršiti isključivo specijalizovanim prevoznim sredstvima koja su predviđena za transport komprimovanog prirodnog gasa, a koja kao pogonsko gorivo takođe koriste ovaj gas.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti