Softverska fiskalizacija osigurava veći stepen naplate javnih prihoda

20.12.2021. 07:41 / Izvor: Fena
fiskalna

Problem sa elektronskim potpisom samo je izgovor da se ne provede softverska fiskalizacija.

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Sarajevo School od Science and Technology, u okviru Projekta "Doprinos organizacija civilnog društva poboljšanju uticaja poduzetništva na socio-ekonomski razvoj BiH", koji finansira Evropska unija, organiziralo je okrugli sto "Neminovnost uvođenja softverske fiskalizacije".

 

Na okruglom stolu je učestvovalo 35 predstavnika poslodavaca i akademske zajednice, odnosno profesora sa više univerziteta, a izlaganja su se odnosila na informatički, ekonomski i pravni osnov za uvođenje softverske fiskalizacije.

Osnovni zaključak okruglog stola je da je način usvajanja Pravilnika, kojim se reguliše oblast fiskalizacije sačinjen bez procjene cilja koji se želi postići, kao i bez procjene uticaja primjene propisa na mala i srednja preduzeća. Na osnovu toga, može se konstatovati da je propis donijet netransparentno, potiče korupciju te je nemoguće pratiti njegovu primjenu. Tehnička rješenja koja su primijenjena su najmanje 10 godina tehnološki zastarjela.

Mada je predloženi Pravilnik bolji od postojećeg stanja, daleko je od toga da će osigurati veći stepen naplate javnih prihoda, povećati finansijsku disciplinu i sigurnost transakcija. Pogotovo ne u stepenu koji bi se osigurao uvođenjem softverske fiskalizacije. Problem sa elektronskim potpisom samo je izgovor da se ne provede softverska fiskalizacija, isto kao i argument da ne postoje tehnički preduslovi, te da nemamo dovoljno stručnih kadrova za taj proces, saopćeno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Ukoliko Ministarstvo finansija FBiH zaista ostane ustrajno da ne mijenja propis, Udruženja poslodavaca FBiH traži da zamjena fiskalnih uređaja pada na teret Budžeta.

Udruženja poslodavaca FBiH će najkraćem roku sačiniti konkretni zaključke koji će uputiti Vladi FBiH i Ministarstvu finasija FBiH u cilju iznalaženja najboljeg mogućeg rješenja u ovoj oblasti, navodi se u saopćenju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti