Gradsko vijeće Mostara usvojilo odluku o legalizaciji objekata

23.12.2021. 13:07 / Izvor: Fena
legalizacija objekata

Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina kazala je da je postojeća odluka o legalizacija izazvala mnogo problema u praksi, pa se pristupilo izradi nove.

Gradsko vijeće Grada Mostara usvojilo je s 25 glasova "za", 6 "protiv" i 2 "suzdržana" Odluku o postupku i uvjetima za legalizaciju građevina izgrađenih bez pravomoćnog odobrenja za gradnju.

Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina kazala je da je postojeća odluka o legalizacija izazvala mnogo problema u praksi, pa se pristupilo izradi nove.

Novom odlukom temelj za utvrđivanje činjenica više nije 2018. godina, već nova satelitska snimka iz rujna 2021. godine. Izmijenjen je i rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju, prije je rok bio dvije, a sada tri godine.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je kako su sve manje urbane sredine ovaj problem već riješile, a da je sada konačno na red došao i Mostar.

"Nigdje se nije gradilo kako se gradilo u Mostaru, vjerojatno i zbog toga što nismo imali Gradsko vijeća niti mehanizama za zaustaviti sve to", kazao je Kordić.

Po njegovim riječima, kada se krenulo u realizaciju postojeće odluke o legalizaciji došlo se do zaključka da su procedure predviđene tom odlukom previše komplicirane, pa je odlučeno da se ide s novom odlukom u smjeru pojednostavljivanja procedura.

"Imali smo na umu da ne idemo s legalizacijom "gluposti" u gradu, jer jednom kad se to desi to je onda stanje koje se ne da popraviti. I ovako je stanje zahtjevno za ispraviti sve ono što događalo ovih godina. Ova odluka je prebitana i ja ću prvi, ako vidim da idemo u pogrešnom smjeru, tražiti izmjene i dopune ove odluke", poručio je Kordić, ponovivši kako se neće „"legalizirati ono što se ne treba legalizirati". 

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća usvojena je i Odluka o davanju suglasnosti na sporazum o načinu izvršenja obveza HNŽ-a prema Gradu Mostaru, uz amandman Odbora za financije i poreznu politiku Gradskog vijeća Mostara da sredstva idu u opći fond što će biti regulirano proračunom.

Gradonačelnik Kordić je kazao kako je dogovoren modalitet isplate sredstava do 2025. godine, a sredstva će se koristiti za potrebe Zračne luke Mostar.

"U travnju bi koristili ova sredstva za Zračnu luku da ona profunkcionira, ukoliko se situacija zbog covida ne pogorša", pojasnio je Korić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti