Bh. poduzetnici Izeta i Munib kreirali aplikaciju za svjetsko tržište

24.12.2021. 09:42 / Izvor: Akta.ba
Recapp aplikacija

Radi se dakle o platformi za online poslovanje koje korisnicima pruža sveobuhvatnu ponudu, od kreiranja online šopa, postavljanja/podešavanja pa sve do promocije.

Povratnici iz Danske i poduzetnici Izeta i Munib Salihefendić iza sebe imaju već nekoliko uspješnih poslovnih priča, a njihova kompanija "Smart387", ovu godinu je obilježila drugu godinu postojanja izlaskom vlastite aplikacije za istraživanje i prilagođavanje ponude e-prodavnica potrebama kupca u realnom vremenu.
 

"Aplikacija RecApp je kreirana za globalnu ecommerce platformu Shopify koja trenutno broji preko 1.700.000 šopova, te je dostupna širom svijeta i jedna je od najbrže rastućih novih rješenja za umrežavanje i poslovno povezivanje biznisa. Shopify platforma vam otvara prostor za tržište SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade i Australije, što su sve tržišta na koja su naši mali poduzetnici do sada mogli teško računati, a sada imaju brži pristup, osigurane procese i prilike da se istaknu i promovišu", objasnila je Izeta.

Radi se dakle o platformi za online poslovanje koje korisnicima pruža sveobuhvatnu ponudu, od kreiranja online šopa, postavljanja/podešavanja pa sve do promocije.


Bh. aplikacija na svjetskom tržištu

"Smart387" tim je sa kreiranjem aplikacije startao sredinom 2020. godine, u doba pandemije i doba kada je firma i počela sa radom.

"Mi smo već u prvoj polovini 2021. godine aplikaciju plasirali na globalno svjetsko tržište i pristup aplikaciji za instaliranje je dostupan na Shopify App Store (https://apps.shopify.com/recapp ). Dakle, RecApp je kreiran prvenstveno za Shopify platformu i trenutno se na drugim e-commerce platformama ne može koristiti. Svi vlasnici online šopova koji svojim kupcima žele ponuditi jedinstveno iskustvo kupovine, aplikaciju na svoj šop mogu instalirati putem prethodno navedenog linka i u nekoliko klikova next, next app će biti dostupan i vidljiv za krajnju upotrebu. Krajnji korisnik je vidi u obliku preporuke dodatnih artikala za kupovinu, a smještena je ispod artikla kojeg kupac trenutno razmatra, dok s druge strane vlasniku šopa ne narušava izgled njegovog šopa niti usporava njegov rad”, pojasnili su iz "Smarta387". 

 

Aplikacija koju je razvio tim "Smart387" olakšava prodavcima da prepoznaju uzorke ponašanja kupaca i posjetilaca njihovih e-prodavnica, prilagodi ponudu i sadržaj, te stvara uslove za jedinstveno iskustvo za svakog potencijalnog klijenta. 

"Neke od istaknutih karakteristika apliakcije su: personalizirana preporuka proizvoda u realnom vremenu, predviđa tendenciju za šta bi kupci mogli biti zainteresovani koristeći mašinsko učenje, povećava prodaju, pametne, brze i relevantne preporuke proizvoda, ne usporava rad online šopa, doprinosi lojalnosti i visok angažman svakog kupca, radi preporuke proizvoda za povećanje obima prodaje", objasnila je Izeta, dodajući da je aplikacija jednostavna za korištenje, omogućava automatsku i brzu instalaciju i smanjuje vrijeme potrošeno na traženje kako bi povećala prodaju.


Personalizirana preporuka proizvoda

Svrha aplikacije je da za krajnjeg kupca online šopa kreira personalizovanu preporuku proizvoda u realnom vremenu. To u biti znači da aplikacija prati kupovne navike i ponašanja svakog kupca i na osnovu onoga što je kupac prethodno kupovao, pretraživao, gledao da kupi, kreira dodatnu ponudu proizvoda za koje bi kupac mogao biti zainteresovan i gdje je velika vjerovatnoća da će ga isti i zanimati. Sve ovo je naravno mogude zahvaljujući algoritmu machine learninga na osnovu kojeg aplikacija konstantno uči o korisničkom ponašanju i vremenom preporuka biva sve preciznija.

"
Još jednom ističem da aplikacija kreira personalizovanu, dakle ličnu preporuku proizvoda i to u realnom vremenu, tj. u momentu dok kupac pregledava određene artikle u tom momentu i RecApp kreira preporuku. Dakle, preporuka proizvoda nije unaprijed određena i nije ista za sve kupce. Ova karakteristika aplikacije je ono što je i izdvaja iz mnoštva drugih istih ili sličnih aplikacija na Shopify platformi", naglasila je Izeta.

recapp

Budućnost IT sektora u BiH 

Izeta i Munib su kazali da iako su oni još uvijek mlada i mala firma nastoje biti aktivni u IT svijetu i pratiti zadnje trendove koji su dostupni na tržištu. 

"IT je svijet u kojem mi živimo i radimo već dugi niz godina, naš tim ima dugogodišnje iskustvo i lokalno i van naših granica i baviti se ovakvom vrstom posla je svakako teško, kao i bilo koji posao, jer uvijek morate biti u korak s vremenom i prilagođavati se novim tehnikama, ali s druge strane je svakako i izazov i svojevrsna satisfakcija kada se uspije u namjerama", rekli su. 

 

Ističu da su ponosni što sa mladim timom stručnjaka u Bosni i Hercegovini razvijaju originalna razvojna rješenja te da je u tome budućnost širenja IT sektora u našoj zemlji. 

"Moramo prepoznati da je razvoj proizvoda teži put od čistog outsourcinga gdje naše IT kompanije rade po narudžbi klijenta iz inostranstva. Međutim, ovaj teži put stvara prostor za velike uspjehe, nezavisnost i trajnu održivost. Mi u "Smart387" nastavljamo i sa nekoliko drugih projekata, kroz koje razvijamo ekspertizu i uvezujemo se sa tržištem. Kada je u pitanju Shopify, želimo biti ambasadori ove ideje – čije je vrijeme zaista došla, a to su e-prodavnice koje naše male obrtnike povezuju sa cijelim svijetom", zaključuje Izeta. 

Ona je kazala da su također imali nebrojeno upita za njihovu aplikaciju od strane bh.dijaspore kojima je kako kaže nestvarno da se jedna firma iz BiH probije na svjetsko tržište. 

"Do sada smo imali nebrojeno upita za našu aplikaciju RecApp od strane naše bh. dijaspore koja direktno ili indirektno posluje na Shopify platformi i kojima je bilo teško za povjerovati da i mi iz BiH, odnosno da je firma sa sjedištem u BiH i bez direktnog uticaja stranaca uspjela da se probije na svjetsko tržište i da globalno posluje. S druge strane, svakako da je nama mnogo teže biti globalno toliko vidljivi i zastupljeni, ali prvi koraci su napravljeni i mi već uspješno koračamo vlastitim snagama. Mi ne žurimo, imamo i strpljenja i vremena za razvoj, ne ovisimo o drugima i smatram da će se rad i ustrajnost u konačnici i isplatiti", naglasili su za Aktu iz "Smart387". 

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti