Za poboljšanje uslova u školama i vrtićima u KS 2,5 miliona KM

30.12.2021. 07:44 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS

Kako je nakon potpisivanja istakla ministrica Hota-Muminović, Vlada i Ministarstvo kojim rukovodi posljednjom preraspodjelom omogućili su 2,5 miliona KM za poboljšanje uslova u O.Š. i vrtićima.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović jučer je s načelnicima, odnosno predstavnicima općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Vogošća i Ilijaš potpisala Sporazum o saradnji, radi realizacije projekata.  

Kako je nakon potpisivanja istakla ministrica Hota-Muminović, Vlada i Ministarstvo kojim rukovodi posljednjom preraspodjelom omogućili su 2,5 miliona KM za poboljšanje uslova u osnovnim školama i vrtićima u Kantonu Sarajevo.  

"Ova sredstva koristit će se za poboljšanje ambijenta u kojem naša djeca borave i uče. To su važni infrastrukturni projekti, projekti rekonstrukcije i očekujem o da ćemo ralizacijom ovih sredstava u tekućoj školskoj godini vidjeti određene pomake", istakla je ministrica Hota-Muminović.  

Kako je konstatirala, neke od škola u Kantonu Sarajevo još su u neadekvatnom stanju, te je krajnje vrijeme da se pažnja posveti sistemskom ulaganju u infrastrukturu.  

"Ambijent odgaja može da djeluje poticajno i naši učenici i nastavnici zaslužuju najbolje uvjete”, dodala je minsitrica Hota-Muminović.  

Prema njenim riječima, među objektima koji će biti rekonstruirani su prostorije produženog boravaka, vanjsko uređenje, ugradnja lifta za osobe s poteškoćama u kretanju, sanacija dijela fiskulturne sale, proširenje učioničkih kapaciteta, rekonstrukcija igrališta… 

"Iz toga možemo vidjeti da smo ciljano išli na potrebe, osluškujući ono što su nam govorili roditelji, menadžmenti škola, općinski nastavnici", kazala je Hota-Muminović.  

Zahvalila je načelnicima općina što će preuzeti veliki dio odgovornosti da plasirana sredstva iskoriste na najbolji mogući način, provodeći sve zakosnke procedure i domaćinski se odnoseći prema dodijeljenim sredstvima.  

Na osnovu danas potpisanog Sporazuma, radovi će biti izvđeni u vrtićima “Slavuj”, “Višnjik” i “Košuta”, osnovnim školama “Musa Ćazim Ćatić”, “Prva osnovna škola”, "Podlugovi", "Mehmedalija Mak Dizdar, "Džemaludin Čaušević", “Edhem Mulabdić” (Širokača i Bistrik), "Zahid Baručija", "Zajko Delić", “Hadžići” i “6. mart”, kao i Centru “Vladimir Nazor”, Srednjoj školi za saobraćaj i komunikacije, te zgradi Pete i Gimnazije Dobrinja. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti