Novalić otkrio iznos najniže plate u Federaciji BiH od 1. januara

30.12.2021. 08:05 / Izvor: BHRT
Fadil Novalić

Fadil Novalić je u intervjuu za BHRT odgovorio na pitanje hoće li se najniža plata u Federaciji povećati na 700 KM.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je kazao kako u 2022. godini očekuje da se iznađe rješenje političke krize u našoj zemlji, naglasio je kako Fedraciju BiH neće ostaviti bez budžeta, da je budžet spreman i prije Nove godine će biti usvojen, iako ne vidi da će biti usvojen na Fiskalnom vijeću jer ga niko nije ni zakazao. Također je najavio i uredbu o najnižoj plati u ovom entitetu.

Fadil Novalić je u intervjuu za BHRT odgovorio na pitanje hoće li se najniža plata u Federaciji povećati na 700 KM.

Rekao je da će se to desiti samo ako se donesu Zakoni o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima.

"Ja sam u toj najavi rekao da će to biti vezano za usvajanje ovih zakona. Međutim da, zaista predugo stojimo na minimalnoj plati i da ona nije društveno prihvatljiva mi smo uradili Uredbu i biće usvojena za par dana. Uredbu u minimalnoj plaći u uvjetima da ne budu usvojena ova dva zakona (Doprinos i dohodak), ali onda to više ne može biti 700 maraka, jer tih 700 maraka računato sa novim zakonom gdje mi spuštamo obaveze da bi se mogla povećati plata. I to će biti svakako negdje oko 550 KM po postojećem zakonu i to će važiti od 1. januara", saopštio je premijer Vlade FBiH.

Usvajanje ove uredbe vjerovatno bi trebalo biti sutra za kada je zakazana sjednica Vlade.

Zakona o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima jedna blaga pogreška Vlade

Premijer je kazao kako je donošenje Zakona o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima jedna blaga pogreška vlade u protekloj godini.

"Moram napomenuti da je taj zakon otišao u parlament prije tri godine, više od tri godine. I da je prošao sve procedure. Zbog odsustva naše komunikacije na tom zakonu u momentu, kada je trebalo da pođu aktivnosti oko usvjanja,  onda su protivnici zakona u prazan prostor plasirali lažne informacije. Npr. kao da ćemo mi oporezivati naslijeđe, a nismo niti nadležni niti stoji u prijedlogu zakona. Također je bilo da ćemo oporezivati kamate ali o tome nma ni riječi. Doista smo energije potrošili da demntujemo krive navode."

On je kazao kako će ovi zakoni otežati u nekom broju, ali će taj broj biti veoma mali.

"Otežaće na neki način nekima koji su zloupotrebljavali ovaj zakon do sada. Ali stoji da će vlada manje uzimati 350-400 miliona maraka koji će ostati na raspolaganju privredi i kompanijama da povećaju plate. To je opšti efekat i nijedan zakon ne može ssvakome goditi. Godiće većini, a to su uposleni i to je nama važno."

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti