Radnici KJP Skenderija nezadovoljni zbog najavljene smjene direktora

05.01.2022. 15:14 / Izvor: Fena
KJKP Skenderija

Radnici KJP Skenderija Sarajevo danas su na konferenciji za novinare iskazali svoje nezadovoljstvo zbog najavljene smjene direktora Skenderije Amera Kape.

Radnici KJP Skenderija Sarajevo predvođeni Sindikatom radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH danas su na konferenciji za novinare iskazali svoje nezadovoljstvo zbog najavljene smjene direktora Skenderije Amera Kape.

Predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović kazala je da je Skenderija dugo godina bila vrlo kompleksno i problematično sindikalno okruženje u kojem su radnici bili veoma nezadovoljni, plate neredovne, a porezi i doprinosi nisu uplaćivani. Skenderija je danas, kako je dodala, preduzeće koje se vratilo u život, a svi radnici, njih 94, složni su u svom zahtjevu da brane osobu kroz koju personificiraju to puno bolje radno okruženje.

"Nismo se nikada petljali, nemamo namjeru postavljati direktore, jasno nam je da to prelazi sindikalne okvire i to nam nikada nije bio cilj. Međutim, postavljanje podobnih, a ne sposobnih je praksa koja se ne može tolerisati", istakla je Beširović.

Glavni sindikalni povjerenik Skenderije Haris Vukas je kazao da je direktor Kapo od 2016. godine, kada je imenovan na tu poziciju, uspio vratiti ogromne dugove koje je po različitim osnovama imalo to preduzeće.

"Ograđujemo se od bilo koje političke stranke. Skenderija je jedna porodica, brend koji je postojao i koji će trajati i nakon nas. Direktor je imao viziju, vratili smo i napravili ekspanziju sajmova, napravili Zimsku čaroliju koja je prepoznata u svijetu i Skenderija bilježi rast", dodao je Vukas, napominjući da su apsolutno protiv smjene aktulenog direktora.

Veso Milić, koji radi 40 godina u Skenderiji, rekao je da u periodu nakon rata ovo preduzeće nije imalo boljeg direktora.

"Žao mi je što Kapo odlazi. Kada su preuzimali vlast iz Naše stranke su rekli da neće dirati direktore koji dobro posluju. Molio bih Edina Fortu (premijer Kantona Sarajevo i predsjednik Naše stranke) da to ispuni, jer Kapo je mlad i perspektivan čovjek koji može još mnogo toga uraditi", kazao je Milić.

Direktor Centra Skenderija Amer Kapo u izjavi novinarima je istakao da se u posljednje vrijeme bavio time da Sarajevo dobije Zimsku čaroliju koju posjećuje više od 100.000 građana u jednom mjesecu.

"Nisam se na to obazirao, ali izgleda došao je taj trenutak kada žele da izvrše tu smjenu. Danas je zakazano to razrješenje u 17 sati. Vidjet ćemo da li će se to dogoditi", rekao je Kapo.

Dodao je da mu je drago da je Centar Skenderija danas puno stabilnije preduzeće nego prije šest godina.

"Skenderija je iznad svih nas i nastavit će pružati usluge. U ovih šest godina postala je dio mog života i to građani mogu da vide", kazao je Kapo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti