poljoprivreda

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ministar Dedić u posjeti Ilijašu: Sredstva za poljoprivredu ćemo povećati

Ministar Dedić je zajedno s Fazlićem održao sastanak i s poljoprivrednicima, koji su tokom sastanka kazali kako redovnost poticaja daleko najbolje organizirana u ovom mandatu.

06.01.2022. 07:31 / Izvor: Akta.ba

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić sa saradnicima prvu radnu sedmicu ove godine iskoristio je za posjetu Općini Ilijaš gdje je razgovarao s načelnikom Općine Ilijaš Akifom Fazlićem i njegovim pomoćnicima o stanju u oblastima poljoprivrede i vodoprivrede.

Poljoprivrednici iz Ilijaša su prošle godine od Federalnog ministarstva ostvarili poticajna sredstva u iznosu od 1,3 miliona KM od ukupno 5,2 miliona KM koliko je odobreno poljoprivrednicima s područja Kantona Sarajevo.

"Sve obaveze prema poljoprivrednicima ovih dana bit će izmirene i mi smo u fazi pripreme budžeta za narednu godinu. Sredstva za poljoprivredu s nivoa Federacije BiH ćemo povećati, jer su poskupljenja repromaterijala uticala na proizvodnu cijenu poljoprivrednih proizvoda", kazao je ministar Dedić.

 On je dodao da je poljoprivredna proizvodnja i proizvodnja hrane nešto što svakako ima potencijal i u tom smislu spremni su podržati različite investicije u ovoj oblasti koje omogućavaju stvaranje novih vrijednosti i zapošljavanje stanovnika općine Ilijaš. 

Ministar Dedić je zajedno s Fazlićem održao sastanak i s poljoprivrednicima, koji su tokom sastanka kazali kako redovnost poticaja daleko najbolje organizirana u ovom mandatu, te da bi izdvajanja za poljoprivredu u godini koja slijedi trebalo povećati s ciljem očuvanja dostignute proizvodnje i daljeg razvoja poljoprivrede - saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

"Raduje nas izjava ministra Dedića o planiranom povećanju sredstava za poljoprivredu u ovoj godini. Poljoprivreda i proizvodnja hrane imaju svoj značaj za sve naše građane", rekao je poljoprivrednik Denis Dilberović.

Sastanku u Ilijašu prisustvovao je i direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sejad Delić koji je prezentirao planirane projekte u ovoj godini, a koji se odnose na nadležnosti ove agencije. Također, razgovarano je i o zaštiti izvorišta voda.

Po okončanju posjete Općini Ilijaš, ministar Dedić posjetio je Farmu za proizvodnju mlijeka, uzgoj i držanje muznih krava IMEA iz Misoče i Farmu Salčin AE na području općine Vogošća.  

Vlasnik farme IMEA Admir Kahriman ističe da je zadovoljan poslovnim rezultatima ostvarenim u prethodnoj godini.

"Ovo je posao koji zahtijeva svakodnevan rad i ulaganja s ciljem postizanja veće konkurentnosti i kvalitete poljoprivrednih proizvoda. Upravo smo na IMEA farmi zahvaljujući sredstvima Federalnog ministarstva poljoprivrede uložili u proširenje proizvodnih kapaciteta, nabavku mehanizacije i povećanje broja grla, te ostvarili znatno bolje rezultate", kazao je Kahriman.

Na farmi Salčin AE, vlasnika Ahmeta Salčina, ministar Dedić se uvjerio da bosanskohercegovački poljoprivrednici nimalo ne zaostaju za modernim načinima poslovanja poljoprivrednih gazdinstava. Federalno ministarstvo poljoprivrede je kroz strukturne mjere, to jest sufinansiranje nabavke visokokvalitetne rasplodne stoke, opreme, mašina i priključnih uređaja za poljoprivrednu proizvodnju podržalo razvoj ove farme.

"Poljoprivrednici su upoznati i s mogućnostima koje Federalno ministarstvo poljoprivrede nudi poljoprivrednicima posredstvom svojih projektnih jedinica kroz ulaganja u infrastrukturu u ruralnim područjima, navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, ulaganja u start pakete farmera, nabavku hladnjača, sušara, protivgradne zaštite i druge opreme", navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti