Amer Kapo nakon smjene: Moj obraz je čist, iza mene ostaju rezultati

07.01.2022. 08:23 / Izvor: N1
Amer Kapo

Nakon pet godina, Amer Kapo više nije na čelu KJP "Skenderija" iako mu je mandat trebao trajati do 2024. godine.

Nakon pet godina, Amer Kapo više nije na čelu KJP "Skenderija" iako mu je mandat trebao trajati do 2024. godine. Uprkos tome što je imao podršku i radnika i sindikata ove firme, kantonalna vlast se odlučila za njegovu smjenu. Kapo je bio gost emisije Dan uživo na N1 u kojoj je govorio o ovoj temi te njegovom dosadašnjem radu i rezultatima kao direktora ovog preduzeća.

Kapo je kazao da nakon ove odluke život ide dalje, ali da mu je žao s obzirom na to da je svjestan koliko je u proteklih šest godina koliko je bio na čelu ovog preduzeća uložio u njega sebe i koliko je u saradnji sa uposlenicima radio na tome da Skenderija bude ovo što je danas.

"Svako ko se sjeća Skenderije, naprimjer 2015. i početak 2016. godine kako je izgledala tako da zbog toga u sebi osjećam žal, ali takva je odluka. Ja sam se sa ovom namjerom moje smjene upoznao već prije šest mjeseci, ali sam zaista bio posvećen poslu, želio sam privesti kraju ovaj projekt Zimska čarolija u kojem uživaju naši građani", rekao je Kapo.

Prisjetio se 2016. godine kada je preuzeo funkciju direktora Skenderije.

"Detaljno se sjećam tog dana kada sam došao, to je bio 8. februar, narednog dana mislim da sam bio i odustao i da su tada mediji u jutarnjim satima bili objavili da neću prihvatiti tu funkciju. Zapravo, kada sam tada došao u Skenderiju vidio sam sa kojim se problemima suočava, cijeli dan je trajalo to razmišljanje da li ću prihvatiti funkciju direktora, mislim da su čak bili našli i nekog drugog. Međutim, nakon razgovora sa radnicima koje tada nisam ni znao i iskazivanja želje da nešto pokušamo uraditi prihvatio sam tu funkciju i šest godina sam bio direktor. Zatekao sam račun na kojem nije bilo novca nikako, doslovno, radnici tada nisu bili primili dva mjeseca platu, čak i kada se dođe do novca nije bilo mogućnosti da se uplate doprinosi. Dugovanja prema Poreznoj upravi bili su preko milion KM, to je odmah došlo nakon nekoliko dana na adresu firme i moju kućnu gdje sam tada živio. Prema dobavljačima je bilo također nekoliko stotina hiljada duga, da ne govorim koliko je bilo tužbi koje smo evo, nažalost, mogu reći u zadnje dvije godine isplatili u iznosu preko 800.000 KM", pojasnio je Kapo.

Tada je u Skenderiji bilo zaposleno 111 radnika, a danas je u tom preduzeću ostalo njih 94.

"Nisam nikoga zaposlio i nijedan radnik nije zaposlen na neodređeno vrijeme, a na određeno vrijeme, javne radove i privremene poslove prošlo je preko 300 radnika. Kada je riječ o finansijama ovog preduzeća, mislim da će ova godina biti pozitivna. Podsjetit ću da je 2020. godine kada je pandemija bila u jeku bilo baš negativno poslovanje, -300.000 KM, ali zaista mislim da je centar Skenderija bilo najpogođenije preduzeće pandemijom u Sarajevu jer se upravo bavimo velikim okupljanjima, događajima i koncertima koji su tada bili zabranjeni. Zaista su nam vlade KS i FBiH pomogle u pandemiji da izdržimo i to moram ovom prilikom napomenuti, a mi smo naravno tu pomoć koju smo dobili iskoristili na najbolji mogući način, rješavali se dugova, pravili projekte i poslovali bez problema", naglasio je.

Pitali smo šta je kantonalna Vlada napisala u obrazloženju odluke za njegovu smjenu?

"U obrazloženju je navedeno da su oboreni izvještaji preduzeća za 2019. i 2020. godinu. Inače je 2019. godina bila pozitivna kada je riječ o poslovanju, a 2020. negativna i to je kao obrazloženje. Tu odluku je donijela vlada i na taj način dala opunomoćeniku Skupštine da obori ili usvoji izvještaj. Samo ću vam reći da je u petak izvještaj bio usvojen, a u ponedjeljak je bila promijenjena odluka. Ali zaista ne želim ulaziti u to, očigledno se radi o političkoj odluci i na neki način mogu shvatiti da žele postaviti na funkciju svog čovjeka. U dobrim sam odnosima sa svim vladajućim liderima u KS i mislim da imaju jako dobro mišljenje o meni, ali možda jednostavno imaju neke nove ideje koje žele provesti sa nekim drugim. Želim im sreću, a meni je Skenderija u ovih posljednjih šest godina prirasla toliko srcu i tu ću biti uvijek na raspolaganju da pomognem", dodao je Kapo.

Na mjesto v.d. direktora Skenderije sinoć je imenovan Damir Petrinić.

"Danas sam ga upoznao kada i počinje primopredaja, upoznao sam ga sa poslom, zaželio mu sreću prije svega jer Skenderija je oduvijek bila simbol grada koji je veći od svakog pojedinca, veća i od mene samog i ja prije svega želim Skenderiji dobru budućnost, naravno i sreću tom čovjeku. Nemam ništa posebno poručiti ljudima koji su digli ruke za moju smjenu, meni je bitno da mi je čist obraz i da iza mene ostaju rezultati, a svako drugi odgovara za svoje poteze", poručio je Kapo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti