Dom zdravlja u Bihaću i dalje neuslovan, ispaštaju radnici i građani

10.01.2022. 08:20 / Izvor: BHRT
Bihac

Iduće sedmice bit će predstavljeno idejno rješenje za izgradnju nove zgrade Doma zdravlja.

Osim povećanog broja zaraženih koronavirusom i oboljelih od KOVID-a 19, stanovnici Bihaća, a posebno radnici Doma zdravlja, posljednju godinu nose se i s drugim teškoćama. Zbog prošlogodišnjeg zemljotresa zgrada je doživjela značajna oštećenja, pa se testiranje na koronavirus odvija u kontejnerima, a građani na testiranje čekaju vani, što je posebno teško kad su temperature u minusu. Iz Vlade Unsko-sanskog kantona poručeno je da će se čim prije morati naći privremeno rješenje.

Uz povećan broj zaraženih koronavirusom, Bišćani se susreću s još jednim problemom. Na otvorenom, neki i pod temperaturom, po kiši i snijegu primorani su stajati u redu kako bi im se pružila ljekarska pomoć.

Bolesni ljudi se pregledaju u kontejneru, a taj pregled čekaju na snijegu i hladnoći. Sramotnim je to ocijenio i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić koji traži hitnu reakciju nadležnih. Medicinsko i ostalo osoblje daje maksimum u katastrofalnim uslovima. Ističe to i direktor Doma zdravlja Ademir Jusufagić kazavši kako nemaju prijeko potrebnih zdravstvenih djelatnika.

"Mi volimo otići na Gradski trg za Novu godinu, pa da nas bude 10 hiljada. A niko nas ne pita kako izmognemo ljudski i materijalno to izgurati. Niko. Moliš ljude da se vakcinišu...", kazao je on. 

Resorni ministar najavio je da će se uvjeti poboljšati već u narednim danima.

"Ja danas dajem naredbu menadžeru JU Dom zdravlja Bihać da u što kraćem roku riješi pitanje Kovid ambulante. Bez obzira na pozive i tendere, mora se naći neko privremeno rješenje do ovog trajnjeg rješenja", poručio je Muris Halkić, ministar zdravstva USK. 

Iduće sedmice bit će predstavljeno idejno rješenje za izgradnju nove zgrade Doma zdravlja. Investicija je to koja će koštati najmanje sedam miliona maraka, a značajan dio sredstava za ovaj projekat izdvojila je i Vlada Federacije BiH.
 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti