Ručno čišćenje na pješačkim zonama od općinskog značaja ne obavlja KJKP "RAD"

13.01.2022. 08:06 / Izvor: Akta.ba
Snijeg KJKP Rad

Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Zimska služba KJKP "RAD" d.o.o. Sarajevo shodno potpisanim Ugovorima sa četiri gradske općine i Direkcijom za ceste Kantona Sarajevo, te preuzetim obavezama iz Ugovora obavlja svoje aktivnosti na terenu.

Zimska služba KJKP "RAD" d.o.o. Sarajevo shodno potpisanim Ugovorima sa četiri gradske općine i Direkcijom za ceste Kantona Sarajevo, te preuzetim obavezama iz Ugovora obavlja svoje aktivnosti na terenu shodno vremenskim prilikama.

"Napominjemo da prema Ugovoru koji imamo sa Općinom Novi Grad ručno čišćenje na pješačkim zonama od općinskog značaja ne obavlja KJKP "RAD" d.o.o. Sarajevo, već drugo preduzeće. Još krajem ljeta Općina Novi Grad izvršila je izmjenu režima saobraćaja i određene prostore u naselju Dobrinja je u potpunosti zatvorila za saobraćaj i pretvorila u pješačke zone. Pristup vozilima kako bi ispraznili kontejnere, omogućen je neometano isključivo preko požarnih puteva, dok se za pristup pješačkoj zoni gdje su postavljene električni stubovi, koja je trenutno pod ledom, omogućen jedino putem kartica koje je Općina Novi Grad dostavila KJKP "RAD" d.o.o. Sarajevo.

Naša vozila su izlazila na teren, ali nisu bila u mogućnosti obaviti svoje zadatke jer kartice nisu važeće, te u kontaktu sa odgovornim licem iz Općine Novi Grad nam je rečeno da su KARTICE KOJE SU NAM DOSTAVILI ZAMIJENJENE, TE DA SU ZABORAVILI DA NAM DOSTAVE NOVE. Dok ne dobijemo nove kartice, nismo u mogućnosti da pospemo i očistimo prostor, te omogućimo bezbjedno kretanje pješaka. Slična situacija je i na području Alipašinog polja u naseljima C i B faza gdje zbog nepropisno parkiranih vozila danas u više navrata nismo mogli ući na pješačke prostore kako bi iste očistili.

Na području Općine Novo Sarajevo pješačke prostore definisane Ugovorom radnici su još sinoć očistili i posuli, te su danas bili bezbjedni za kretanje", kazali su iz KJKP "Rad".

Pored obaveza Zimskih službi, Zakonom o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo propisane su obaveze pravnih i fizičkih lica koja su dužna vršiti čišćenje trotoara ili saobraćajnice ukoliko nije uvrštena u zimsko održavanje u onoj dužini koliko je dužina poslovnog ili stambenog objekta bez obzira da li su u pitanju vlasnici ili korisnici.

Čišćenje pristupnih puteva prema zgradama, uklanjanje ledenica i snijega sa krovova zgrada, vrši ono pravno lice kojem na mjesečnom nivou stanovnici plaćaju naknadu za održavanje, naglasili su iz KJKP "Rad".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti