Potvrđena optužnica protiv bivšeg premijera RS Aleksandra Džombića

18.01.2022. 08:04 / Izvor: Radio Slobodna Evropa
aleksandar džombić

Protiv Aleksandra Džombića Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu zbog zloupotrebe službenog položaja.

Protiv Aleksandra Džombića, bivšeg predsjednika Vlade Republike Srpske (RS), jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini (BiH), Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, saopšteno je iz tog Suda u ponedjeljak, 17. januara.

Optužnicu je podiglo Republičko javno tužilaštvo RS, a kako je saopštilo početkom januara, Džombić se tereti za nezakonitu dodjelu kredita Investiciono-razvojne banke RS firmi "Energolinija" d.o.o. Zvornik 2012. godine u iznosu od 19.400.000 maraka (blizu 10 miliona eura), prenosi RSE.

Džombić je optužen da je omogućio davanje kredita, iako je, kako se navodi u saopštenju, bio svjestan da je korisnik kreditno nesposoban i da neće moći vraćati kreditna sredstva.

Na taj način Investiciono-razvojnoj banci RS nanesena je šteta, a "Energoliniji" d.o.o. Zvornik pribavljena imovinska korist.

Aleksandar Džombić bio je predsjednik Vlade RS od 2010. do 2013. godine, a prije toga i entitetski ministar finansija.

"Energolinija" je privatna firma koja je trenutno u stečaju, a u vrijeme dobijanja kredita bila je povezana sa Fabrikom glinice “Birač” u Zvorniku, na istoku Bosne i Hercegovine, koja je tada bila u vlasništvu litvanske “Ukio grupe”.

Litvanska Ukio grupa je u Bosnu i Hercegovinu došla 2001. godine kupivši Fabriku glinice Birač u Zvorniku. Koju godinu kasnije Ukio grupa, tada u vlasništvu ruskog tajkuna Vladimira Romanova, osniva i Balkan investment banku. I Birač i banka su prije nekoliko godina dovedeni do stečaja, a Litvanci su pobjegli iz BiH.

Zvanične istrage su potvrdile izvlačenje stotina miliona evra iz Birača upravo preko Balkan investment banke. Novac je završavao čak i na Britanskim Djevičanskim ostrvima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti