Otvorena prva automatska pretovarna stanica za otpad u Bosni i Hercegovini

20.01.2022. 12:06 / Izvor: Akta.ba
pretovarna stanica

U Zavidovićima je jučer otvorena prva pretovarna stanica za otpad u Bosni i Hercegovini zasnovana na automatskom principu rada.

U Zavidovićima je jučer, 19.01.2022. godine, uz prisustvo velikog broja zvanica, otvorena prva pretovarna stanica za otpad u Bosni i Hercegovini zasnovana na automatskom principu rada.

Automatska pretovarna stanica locirana je u krugu JKP „Radnik“ d.o.o. Zavidovići. Ista se sastoji od stacionarne prese sa usipnim košem, translatornog sistema pomjeranja abroll kontejnera, pet zatvorenih abroll kontejnera, sistema upravljanja sa automatikom i upravljačkom kabinom, teretnog vozila – abroll kiper, prikolice za transport abroll kontejnera. Bitno je istaknuti da je riječ o automatizovanoj stanici koja je zatvorena sa pet strana dok će s jedne strane otpad ulaziti u presu te njen rad neće uticati na okoliš. Dakle, radi se samo o pretovaru a ne odlaganju otpada u krugu Javnog komunalnog preduzeća, navodi se u saopćenju.

Puštanjem u funkciju automatske pretovarne stanice stekli su se uslovi za prikupljanje komunalnog otpada sa cijele teritorije općine Zavidovići što do sada nije bio slučaj. Pored toga komunalno preduzeće ostvarit će uštedu u prijevozu komunalnog otpada do glavne Regionalne deponije „Mošćanica“ u Zenici na šta je do sada trošeno oko 600.000,00 KM na godišnjem nivou. U narednom periodu planirano je i sortiranje otpada u saradnji sa građanima što će dodatno finansijski ojačati Javno komunalno preduzeće te stvoriti uslove za nova radna mjesta.

Za potrebe izgradnje automatske pretovarne stanice obezbijeđena su sredstva u iznosu od 570.000,00 KM i to dijelom od strane JKP „Radnik“ d.o.o. Zavidovići, Općine Zavidovići, kreditnim zaduženjem, te od strane Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona koje je za ovu svrhu opredijelilo sredstva u iznosu od 90.000,00 KM.

Automatsku pretovarnu stanicu za otpad  svečano su otvorili resorni ministar za prostorno uređenje, promet i komunikaciju i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Arnel Isak, općinski  načelnik Hašim Mujanović i Amer Halilović – direkor JKP "Radnik" d.o.o. Zavidovići. 

Ministar Arnel Isak istaknuo je da mu je čast i zadovoljstvo prisustvovati ovoj ceremoniji jer ovi projekti značajno unapređuju borbu za zaštitu okoliša. Ovaj projekat jedan je od najboljih primjera kako bi se trebala pravdati sredstva od javnih poziva i fondova. Ministar je naveo da će i u budućnosti Ministarstvo na čijem je čelu izdvajati značajna sredstva kako za projekte zbrinjavanja komunalnog otpada tako i za druge projekte iz nadležnosti ovog Ministarstva.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti