Počinje izdavanje QR potvrda u BPK-u Goražde

26.01.2022. 07:41 / Izvor: Fena
QR potvrde

U javnoj ustanovi Zavod za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde od jučer je instaliran softver koji omogućava izdavanje potvrda o imunizaciji protiv virusa COVID-19 sa QR kodom na području tog kantona.

U javnoj ustanovi Zavod za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK)  Goražde od jučer je instaliran softver koji omogućava izdavanje potvrda o imunizaciji protiv virusa COVID-19 sa QR kodom na području tog kantona - potvrđeno je na jučerašnjem sastanku premijerke i ministra zdravstva BPK Goražde, Aide Obuća i Eniza Halilovića te direktorice Zavoda Medine Bičo.

Naglašeno je da je postupajući po naredbi Federalne vlade i Kriznog štaba, Vlada BPK Goražde izdvojila finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta a instaliranje softvera na području kantona, istakla je Obuća, preduslov je za kreiranje jedinstvenog QR koda na nivou države BiH, jer će se koristiti podaci iz baze podataka kantona.

"Zadovoljstvo nam je što će građanima BPK Goražde biti omogućeno da dobiju potvrdu o imunizaciji sa QR kodom, što je preduslov da na nivou BiH imamo priznati QR kod s kojim će naši građani moći putovati u zemlje zapadne Evrope i svijeta. U saradnji sa JU Zavod za javno zdravstvo uspješno smo okončali tu proceduru i kako su me izvijestili, već od sutra će svi zainteresovani građani moći dobiti potvrdu sa QR kodom, a ono  što nam je posebno bitno jeste da  imamo evidenciju vakcinisanih osoba, jer kako struka ističe, vakcina je jedan od preduvjeta u pobjedi protiv pandemije virusa COVID-19  kako bismo se što prije vratili normalnim uslovima života", naglasila je premijerka BPK Goražde.

Po riječima direktorice Zavoda za javno zdravstvo BPK Medine Bičo, na zahtjev građana, ova ustanova je i dosad izdavala potvrde koje nisu sadržavale QR kod, a instaliranjem softvera zdravstvenim ustanovama bit će omogućeno da unose podatke osoba koje su izvršile imunizaciju u tim zdravstvenim ustanovama.

"Građani BPK imat će mogućnost da dobiju pisanu potvrdu s QR kodom koja će se moći skenirati kako bi se potvrdila njena autentičnost. Mi ćemo do kraja sedmice dodatno izvršiti edukaciju osoba koje već rade na bazi vakcinisanih i moći će se krenuti u implementaciju izdavanja potvrda. Zainteresovani građani koji su se vakcinisali u JU Zavod za javno zdravstvo, tu potvrdu će moći zatražiti već od sutra, a oni koji su se vakcinisali u drugim zdravstvenim ustanovama to će moći učiniti do kraja sedmice", kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti