Brine li vas poskupljenje električne energije?

26.01.2022. 11:00 / Izvor: Akta.ba
Solarne elektrane

Za one koje brine poskupljenje električne energije solarne elektrane bi mogle biti dobro riješenje.

Mala je vjerovatnoća da u BiH postoji stanovnik koji nije pažljivo ispratio vijesti o najavljenom poskupljenju električne energije koje, nažalost, nisu optimistične. Bez obzira na trenutni ishod, izvjesno je da će se cijene električne energije mijenjati na uštrb korisnika i tako dodatno zakomplicirati već zamršenu situaciju na tržištu. S druge strane, po prvi put su širom otvorene alternativne opcije za snabdijevanje koje, pravilno upotrijebljene, znače dugoročno ili čak trajno rješavanje ovog, za privrednike egzistencijalnog, pitanja. Solarne elektrane su svakako jedan od odgovora. Pored toga što potrošača štite od višestruko uvećanih troškova, za privrednike u BiH mogu napraviti ključnu razliku u konkurentnosti.

Ipak, u mnoštvu različitih informacija osjetan je nedostatak konkretnih odgovora na konkretna pitanja: zašto se odlučiti na investiciju ovog tipa? Koje su prednosti, a šta su rizici? Kakva je dugoročna isplativost i kako, naposljetku, finansirati ovakav poduhvat?

Comtrade Distribution, predvodnik i lider u svojoj industrijskoj grani, u svoj je portfolio uvrstio najsavremenije i najatraktivnije svjetske trendove i globalne inicijative i, ono što je najvažnije, pouzdane proizvode na našem tržištu. Kroz razgovor s klijentima i zainteresiranima za ove investicije izdvojili su najčešće postavljana pitanja o solarnim elektranama i odgovorili na njih. Za specifična pitanja koja ovaj paket ne obuhvata, otvorena je i forma upitnika na stranici www.solarna.ba. Na svako od postavljenih pitanja će odgovarati stručnjaci, bilo tehničke ili finansijske orijentacije. Format je nazvan Sunčana strana znanja, prirodan je nastavak nedavno održane konferencije o solarnim elektranama Budućnost na Sunce! i svrha mu je demistificirati pitanja energetske transformacije i potaknuti podjednako privrednike i privatne korisnike da u vremenima u kojima ne postoji garancija stabilnih cijena energenata rješavanje ovog pitanja uzmu u svoje ruke i uz stručno savjetovanje donesu odluku o prelasku na alternativne izvore energije.

Odgovori na najčešće postavljena pitanja su u nastavku teksta.

1. Mogu li imati jeftiniju cijenu el. energije od od one koju sada plaćam?

DA.  Cijena električne energije iz vlastite proizvodnje u toku 20 godina rada solarne elektrane je fiksna – oko 0,06-0,075KM/kWh, a cijena energije koju preuzimamo iz mreže je višestruko skuplja sa tendencijom porasta. Izgradnjom fotonaponske elektrane moguće je fiksirati te troškove, ako ne u cijelosti, onda svakako u većem dijelu.

2. Koja je stopa povrata investicije?

Stopa povrata po trenutnim cijenama električne energije  iznosi od 4 do 7 godina. Prvenstveno na to utječe tip ugradnje solarnih panela. Najpovoljnija ugradnja je na metalnim kosim krovovima industrijskih objekata.

Na računu za električnu energiju imate ukupan iznos energije koju ste preuzeli:

U navedenom slučaju preuzeto je:

  • 3209,3 kWh više tarife
  • 2378,1 kWh manje tarife
  • Odnosno u totalu 5587,4 kWh 

 

  • Ukupna cijena na računu iznosi 1.297,08 KM
  • Za navedeni račun, cijena energije iznosi 0,232 KM/kWh
  • Poređenja radi, trenutna otkupna cijena za snage preko 23kW (poticajna cijena) iznosi 0,22 KM/kW

3. Koliko su banke u BiH spremne podržati investicije u solarne elektrane i da li na tržištu postoje posebne kreditne linije i pogodnosti za ovu vrstu projekata?

Banke su spremno preuzele svoj dio odgovornosti i generalno su spremne pratiti ovakve investicije. Na prvom mjestu, ProCredit Bank kao tradicionalni pouzdan partner SME u BiH već ima spremne garantne linije kao odgovor na eventualni nedostatak obezbjeđenja kredita. Dodatna prednost je da se radi o banci usmjerenoj na zaštitu okoliša, pa su tako i kamatne stope na kredite za izgradnju solarnih elektrana su u pravilu niže od standardnih kamatnih stopa.

4. Obzirom da je tematika relativno nova na tržištu BiH, da li banke posjeduju relevantno iskustvo i ekspertizu?

ProCredit Bank je dio ProCredit grupacije koja se aktivno bavi ovim pitanjem na sličnim ili čak identičnim tržištima već dugi niz godina. Stoga posjeduje ekspertizu, iskustvo i brzinu u rješavanju zahtjeva. Važno je znati da se procedure odobravanja kredita za solarne elektrane  ne razlikuju bitno od standardnih procedura za odobravanje plasmana bilo koje druge namjene. Osim toga, Službenici banke su u svakom trenutku na raspolaganju da pomognu savjetom, dijeljenjem pozitivnih iskustava ranije realizovanih projekata i povezivanjem investitora sa projektantima i izvođačima radova.

5. Kako finansirati izgradnju solarne elektrane i da li ta investicija utiče na profitabilnost kompanije? 

Investicija već u prvoj godini dovodi do povećanja net profita u visini od 35% trenutnih godišnjih troškova za el. energiju. Osim toga, većina kantona kroz svoje Fondove za zaštitu okoliša jednokratno podstiče izgradnju SE, bez obzira da li se ili ne njihova izgradnja vrši kao jedna od mjera energetske efikasnosti na objektu.

6. Da li solarna energija može biti pokretač ekonomskog napretka u BiH?

BiH se nalazi na izvanrednoj geo-lokaciji za eksploataciju solarne energije, a danas je idealno vrijeme za investiciju ovog tipa. Narednih 20 godina izgradnja solarnih elektrana će imati eksponencijalni, a potom linearni porast. Sa sigurnošću se može reći da se ni jedne naredne godine neće graditi manje nego prethodne, i to narednih 30-40 godina. Zbog toga je ovo idealna prilika da se profilišu male i srednje kompanije koje će pružati usluge savjetovanja, projektovanja, pripreme za izgradnju i održavanje ovih postrojenja. Takođe, s izmjenama zakonske regulative koje se očekuju, otvorit će se prostor za niz usluga u energetskim djelatnostima, poput agregacije, skladištenja električne energije, pružanja usluga za predviđanje proizvodnje, balansiranja proizvodnje, i slično. U konačnici, pravi i sigurni podsticaj izgradnji SE će dati tržište i stalni porast cijene električne energije, kojem upravo svjedočimo.

Za više odgovora posjetite Sunčanu stranu znanja na ovom linku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti