ESG konferencija

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

ESG standardi bi mogli biti nova šansa za bh. privredu

Okolišni, društveni i standardi korporativnog upravljanja (ESG) mogli bi predstavljati novu šansa za bh. kompanije i cijelokupnu privredu.

26.01.2022. 14:40 / Izvor: Fena

Okolišni, društveni i standardi korporativnog upravljanja (ESG) mogli bi predstavljati novu šansa za bh. kompanije i cjelokupnu privredu. To je istaknuto na konferenciji "Okolišni, društveni i standardi korporativnog upravljanja (ESG) i zapadni Balkan - Prema održivom poslovanju" koju su danas u Sarajevu organizovali AIRE Centar, Vijeće stranih investitora u BiH i Sustineri Partners.

Skup je otvorio ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field istakavši da njegova zemlja podržava inicijative koje zagovaraju odgovorno korporativno upravljanje, te zaštitu okoliša i ljudskih prava.

"Novi ESG standardi nisu samo temelj za razvoj u Bosni i Hercegovini, oni su ujedno i nova šansa za domaće privrednike na globalnom tržištu. Nova pravila će obavezati velike korporacije na više odgovornosti u izboru partnera u trećim zemljama. Tu je šansa i prilika za bh. kompanije i cijelokupnu privredu", poručio je Field. 

Programska direktorica AIRE Centra za zapadni Balkan Biljana Braithwaite navela je da za njih tema današnje konferencije predstavlja dugoočekivani iskorak jer se govori o odgovornosti poslovnog sektora i doprinosu koji on može dati unaprjeđenju vladavine prava i zaštite ljudskih prava.

Konferencija je okupila predstavnike kompanija s iskustvom u vođenju i praćenju ESG standarda u svom poslovanju na zapadnom Balkanu, predstavnike ključnih međunarodnih organizacija i finansijskih institucija, te brojne međunarodne stručnjake za ESG standarde u Evropi.

Osim učesnika u sali, skup je pratilo i oko 200 učesnika putem online platformi.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

#ESG standardi

#privreda

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti