Poslodavci sve češće traže provjeru bolovanja svojih uposlenika

03.02.2022. 07:48 / Izvor: Fena
Bolovanje

Poslodavci u posljednje vrijeme sve češće traže provjeru bolovanja svojih zaposlenika, kazali su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Poslodavci u posljednje vrijeme sve češće traže provjeru bolovanja svojih zaposlenika, kazali su  iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona, naglasivši kako Služba za kontrolu prava iz zdravstvenog osiguranja svakodnevno kontrolira bolovanja.

U posljednje vrijeme sve su češći zahtjevi poslodavaca za provedbom kontrole. Također, postoje i redovne terenske kontrole ugovornih zdravstvenih ustanova. Pored toga, poslodavac ima pravo po saznanju o otvorenom bolovanju u roku od 48 sati podnijeti prigovor preko izabranog liječnika DLP (drugostupanjsko liječničko povjerenstvo) – ističu iz Zavoda i napominju kako Služba za kontrolu prava iz zdravstvenog osiguranja svakodnevno kontrolira bolovanja, a ukoliko se uoče nepravilnosti ili posumnja na zloupotrebu, vrše se terenske kontrole.

Potom pojašnjavaju kako se troškovi bolovanja na teret poslodavca odnose na bolovanja koja traju do 42 dana, dok bolovanja preko 42 dana idu na teret Zavoda. Iznimke su izolacija, pratnja i njega člana obitelji koje od prvog dana idu na teret Zavoda.

"No, treba uzeti u obzir činjenicu da poslodavci imaju trošak zamjenskih radnika, trošak povećanog opsega dokumentacije koju je potrebno obraditi za one radnike koji su odsutni, trošak edukacije zamjenskih radnika, trošak zastoja u poslovanju i samim time pad produktivnosti, a trošak apsentizma je drugi najveći trošak rada (odmah iza troška plaća)", ističu iz Zavoda.

Ako poslodavac izrazi sumnju u opravdanost bolovanja svoga zaposlenika, dodaju, može pisanim zahtjevom pokrenuti postupak utvrđivanja opravdanosti bolovanja u nadležnom Zavodu zdravstvenog osiguranja.

Nadalje navode kako je Zavod obavezan provesti postupak za utvrđivanje opravdanosti bolovanja, odnosno u praksi izvršiti terensku kontrolu i izvijestiti poslodavca o provedenoj kontroli i činjenicama.

Uz to, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a kažu kako se bilježi porast bolovanja kod medicinskih i prosvjetnih djelatnika, koji je najvećim djelom izazvan pandemijom covida-19.

No, osim bolovanja zbog izolacije, u porastu je trend bolovanja 'nadzor nad visokorizičnom trudnoćom', a kako bi se taj trend smanjio, provodi se pojačana kontrola tih bolovanja.

Kada su u pitanju troškovi bolovanja, iz Zavoda naglašavaju kako u odnosu na prethodnu godinu bilježe pad potrošnje sredstava Zavoda za refundiranje bolovanja.

"Važno je napomenuti kako je unatoč povećanju broja bolovanja temeljem izolacije po svim drugim dijagnozama zabilježen pad broja refundiranih bolovanja. Iskazano u novcu, u 2021. godini u odnosu na 2018. godinu, imamo porast utroška sredstava od 60.1 posto, dok u odnosu na 2019. godinu porast utroška sredstava iznosi 11 posto", zaključuju iz kantonalnog  Zavoda zdravstvenog osiguranja. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti