Predstavnici italijanske firme boravili u Tuzli, traže radnike za nove pogone

03.02.2022. 09:56 / Izvor: Akta.ba
bosankar

Predstavnici italijanske firme Bosankar iz Bosanske Krupe boravili su u Tuzli, gdje su se susreli sa predstavnicima Instituta za zavarivanje i Službe za zapošljavanje TK.

Predstavnici italijanske firme Bosankar iz Bosanske Krupe boravili su u Tuzli, gdje su se susreli sa predstavnicima Instituta za zavarivanje i Službe za zapošljavanje TK, javlja RTV Slon.

S obzirom na planove širenja i otvaranja novih pogona ove firme, iskazana je potreba za upošljavanjem novih radnika, što je i bio razlog posjete Tuzli i ovim institucijama.

Plan firme je da u naredne tri do četiri godine uposli više od 300 radnika. Sada zapošljavaju 170 radnika, a u ovom trenutku traže 50 radnika.

Prosjek plate uposlenima u Bosanskoj Krupi je 1.500 do 2.000 KM.

"Ja sam ovdje došao da vidim da li mogu pronaći osobe koje mi trebaju u firmi, inženjere, varioce i ostale koje mogu uvrstiti u svoju potrebu", kazao je Giuseppe Franci, vlasnik firme.

Smatra da odlazak ljudi iz BiH veliki problem i da se mora pokušati zaustaviti taj trend. 

"Treba stvoriti bolje uslove i osuđujem veliki broj poslodavaca koji po mom mišljenju iskorištavaju radnu snagu malim platama i lošim uslovima rada. Mislim da tome treba stati u kraj i zato sam ovdje, da pokažem bolje primjere prakse", poručio je Franci.

Bosankar je firma koja već 18 godina posluje na području BiH. 

U Bosanskoj Krupi imaju pogon površine 17 hiljada metara kvadratnih u koji je uloženo više od 24 miliona KM. Firma se bavi proizvodnjom kabina za razne industrijske, građevinske i poljoprivredne mašine. 

Firma Bosankar uskoro u Prijedoru otvara pogon za proizvodnju željezničkih vagona, a svi njihovi proizvodi namijenjeni su za strano tržište.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti