Počinje brendiranje sira Zarac majevačkog dimljenog delikatesa

03.02.2022. 12:32 / Izvor: BHRT
Zarac

Opština Lopare u okviru projekta "Farma dva" započela je proces brendiranja sira Zarac, majevičkog dimljenog delikatesa.

Opština Lopare u okviru projekta "Farma dva" započela je proces brendiranja sira Zarac, majevičkog dimljenog delikatesa. Ovi sirevi se na Majevici proizvode već decenijama, po receptu koji se prenosi s koljena na koljeno.

U domaćinstvu porodice Mitrović iz Labucke kod Lopara porodična trpeza nezamisliva je bez Zarca. Vrijedna domaćica Duška jedna je od sedam članica Poljoprivredne zadruge “Zarac” koja je oživjela proizvodnju majevičkog dimljenog sira.

"Sir zarac jedno vrijeme bio je zaboravljen.Doživio je sad neki bum. Velika je potražnja, sad smo mi u problemu, nemamo sirovinu ne možemo da ispoštujemo koliko nam zahtjeva tržište", kazala je Duška Mitrović, domaćica.

Kako kažu naši domaćini Zarac je posebna vrsta sira koja se proizvodi samo u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, najprije sirenjem mlijeka, potom ručnim cijeđenjem i sušenjem na samo dvije vrste drveta, što mu daje specifičan ukus, objašnjava Duška.

"Mladi sir so, ništa drugu, samo dodajemo sad neke ukuse, bijeli luk, papriku, susam. Oblikujemo, ostavimo da se iscijedi i onda ga dimimo. Koliko traje
dimljenje? Pa jedno šest sati na bukovom drvetu isključivo."

"Opština je sa konsultanskom kućom Havreks omogućila i edukaciju gdje smo kroz taj program podržani od USAIDA  uspjeli da ispitamo taj sir, dobijemo sve potrebne parameter da je on bezbijedan i da ispunjava sve uslove da se može pojaviti na tržištu.", pojasnio je Rado Savić, načelnik Općine Lopare.

Za Majevičane zarac nije samo hrana, nego i asocijacija na djetinjstvo.

"Za praznik pravoslavni mi djeca smo pravili lile, neko je to nama pravio i mi palimo uveče i dolazimo u dvorište, pred kuću, a tu žene, majke bake, nama iznesu u jednoj korpi Zarčeve, poklone i onda kad dobiješ taj Zarac, ti si više nego sretan, dobio Zarac.", prisjetio se Anđeliko Delić, vodeničar.

Iz opštine Lopare ističu da je sada tražnja mnogo veća od ponude, pa se u skladu sa tim planiraju i naredni koraci.

"Sad razmišljamo o tome kako da pomognemo našim domaćicama sa nabavkom mini mljekara, da povećaju proizvodnju tog sira i naravno da im pomognemo da nabave još krava, jer trenutno oni sve što proizvedu lako i brzo prodaju," istakao je Savić.

Majevičanke su Zarac predstavile i na brojnim sajmovima i kako kažu, svako ko ga je jednom probao, postao je redovan kupac.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti