Dužina izolacije i karantina kod djece ista kao kod odraslih osoba

04.02.2022. 09:14 / Izvor: SRNA
Jelena Aćimović

Foto: Srna

Epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović izjavila je da je dužina izolacije i karantina kod djece u slučaju potvrde virusa korona, ista kao i kod odraslih osoba.

Epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović izjavila je da je dužina izolacije i karantina kod djece u slučaju potvrde virusa korona, ista kao i kod odraslih osoba.

Aćimovićeva je napomenula da izolacija kod djeteta kod koga je potvrđeno prisustvo virusa korona traje 10 dana od početka simptoma.

"Ukoliko se radi o djetetu, starijem od 12 godina i koje je vakcinisano protiv virusa korona sa najmanje dvije doze vakcine, izolacija traje sedam dana", rekla je Aćimovićeva.

Ona je pojasnila da je uslov za izlazak iz izolacije nakon isteka tog perioda, da najmanje 48 časa nije imalo povišenu temperaturu, bez korišćenja lijekova za snižavanje temperature i da su ostali simptomi poboljšani.

"Ukoliko simptomi i dalje traju, izolacija se produžava dok se ne postigne najmanje 48 časova bez povišene temperature", ukazala je Aćimovićeva.

Ona je rekla da u slučaju da je dijete bilo u bliskom kontaktu sa potvrđenim ili vjerovatnim slučajem virusa korona, dužina trajanja karantina je 10 dana od poslednjeg kontakta sa zaraženom osobom.

"Ovaj period se može skratiti na sedam dana, ukoliko dijete ne razvije nikakve simptome, testira se sedmi dan PCR ili brzim antigenskim testom i da je test negativan“, istakla je epidemiolog.

Ona je dodala da djeca koja su preboljela virus korona unazad šest mjeseci ne podliježu obaveznom karantinu.

"Ukoliko se radi o djetetu koje je preboljelo virus korona prije više od šest mjeseci, ili djetetu starijem od 12 godina koje je vakcinisano sa dvije doze vakcine, trajanje karantina je pet dana", navela je Aćimovićeva.

Ona je podsjetila da dužina trajanja izolacije kod odraslih osoba sa potvrđenom infekcijom ili vjerovatni slučajevi, koji nisu vakcinisani ili su primili samo jednu dozu vakcine, traje 10 dana, dok izolacija za osobe sa potvrđenom infekcijom ili vjerovatni slučajevi, koji su vakcinisani sa dvije ili više doza vakcine traje sedam dana.

"Nakon izlaska iz izolacije, obavezno je ograničavanje kontakata samo na neophodne, izbjegavanje kontakta sa osjetljivom populacijom i nošenje zaštitne maske /ffP2 ili ffP3, bez valvule/ do isteka 14 dana od pojave simptoma", pojasnila je Aćimovićeva.

Ona je dodala da odrasle osobe koje su preboljele kovid 19 prije manje od šest mjeseci i koje su ga preboljele prije više od šest mjeseci i vakcinisane su sa dvije ili više doza vakcina, te osobe koje su primile buster dozu ne podlježu obaveznom karantinu.

"Odrasli koji nisu vakcinisani i koji su primili samo jednu dozu vakcine podliježu karantinu od 10 dana od poslednjeg kontakta sa zaraženom osobom. Dok karantin za osobe koje su vakcinisane sa dvije doze vakcine i koje su preboljele prije više od šest mjeseci i nisu vakcinisane ili su primile samo jednu dozu vakcine traje pet dana od posljednjeg kontakta sa zaraženom osobom", navela je Aćimovićeva.

Ona je pojasnila da se smatra da je osoba kompletno vakcinisna, ako je primila dvije doze vakcine i da je od druge doze prošlo 14 dana.

"Sve osobe koje ne podliježu obaveznom karantinu te osobe koje izađu iz karantina obavezne su da ograniče kontakte na neophodne, izbjegavaju ih sa osjetljivom populacijom i nose zaštitne maske ffP2 ili ffP3, bez valvule, do isteka perioda od 14 dana od poslednjeg kontakta", pojasnila je Aćimovićeva. 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti