Pokrenuta procedura za otvaranje rudnika željezne rude u Ljubiji

04.02.2022. 10:36 / Izvor: Akta.ba
rudnik

Donošenjem Odluke o pokretanju postupka za dodjelu koncesije napravljen je prvi korak ka aktiviranju rudarske djelatnosti u Ljubiji.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesije putem pregovaračkog postupka za eksploataciju tri miliona tona željezne rude na površinskom kopu "Ciganuša-Škorac" u Ljubiji, Opština Oštra Luka.

"Vlada Republike Srpske i privredno društvo 'ArcelorMittal Prijedor' potpisali su 31. decembra 2021. godine Sporazum o saradnji čiji je predmet, između ostalog, pokretanje rudarske djelatnosti na ležištu željezne rude 'Ciganuša – Škorac' u Ljubiji, opština Oštra Luka", saopćeno je iz Vlade RS.

Donošenjem Odluke o pokretanju postupka za dodjelu koncesije napravljen je prvi korak ka aktiviranju rudarske djelatnosti u Ljubiji.

U Vladi su dodali da će se u narednom periodu definisati osnovni elementi Ugovora o koncesiji kojim će se bliže odrediti obaveze koncesionara u pogledu uslova i načina korišćenja predmeta koncesije, nakon čega će isti biti potpisan.

"Realizacijom ovog projekta zaposliće se oko 100 radnika", navodi se u saopćenju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti