TE Kakanj dobila koncesiju za korištenje vode iz rijeke Bosne

10.02.2022. 12:41 / Izvor: Akta.ba
TE kakanj

Zbog specifičnosti procesa proizvodnje električne energije, TE Kakanj ne može funkcionisati bez vode iz rijeke Bosne.

Vlada FBiH je donijela, na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Odluku o pristupanju postupku dodjele koncesije za zahvatanje i korištenje vode iz rijeke  Bosne, u općini Kakanj. 

Postupak se provodi po osnovu samoinicijativne ponude ponuđača JP Elektroprivreda BiH, Podružnica TE Kakanj, a u skladu sa Zakonom o koncesijama i Pravilima o postupku dodjele koncesija. Sastavni dio ove odluke je Odluka Općinskog vijeća Kaknja od 23.9.2021. godine o davanju saglasnosti za provođenje dodjele koncesije za zahvatanje i korištenje vode iz rijeke Bosne na postojećem zahvatu.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ovlašteno je da, u svojstvu koncesora, vodi pregovore i postupak dodjele koncesije sa Elektroprivredom BiH, Podružnica TE Kakanj, kao koncesionarom, navodi se u saopćenju Vlade FBiH.

Donošenjem ove odluke, obrazloženo je, proglašava se javni interes za zahvatanje i korištenje vode iz rijeke Bosne na postojećem zahvatu. Naime, zbog specifičnosti procesa proizvodnje električne energije, TE Kakanj ne može funkcionisati bez vode iz rijeke Bosne. Javni interes za proizvodnju električne energije iz ove TE je iskazan kroz planove i strategije razvoja Općine Kakanj, Zeničko-dobojskog kantona, Federacije BiH, kao i kroz Strategiju energetskog sektora BiH. 

"Ovaj proizvodni objekat je od strateške važnosti za snabdijevanje električnom i toplotnom energijom ovog dijela Bosne i Hercegovine i potencijalni je strateški izvor toplotne energije za šire područje sarajevsko-zeničke kotline. Stoga je neupitno postojanje javnog interesa za rad TE Kakanj, odnosno za korištenje vode iz rijeke Bosne koje će biti u okvirima zakonskih normi", saopćeno je.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti