Vlada BPK zatražila dodjelu neperspektivne vojne imovine na neodređeno vrijeme

10.02.2022. 14:20 / Izvor: Fena
Vlada BPK

Premijerka Aida Obuća pojasnila je da se na ovaj način nastoji doprinijeti razvoju privrednih kapaciteta i stvoriti prostor za nove investicije.

Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde uputila je zahtjev Službi za zajedničke poslove organa i tijela Vlade Federacije BiH da neperspektivnu vojnu imovinu na lokalitetu Goražde i bivšu kasarnu "Šišeta" dodijeli tom kantonu na korištenje na neodređeno vrijeme.

Premijerka Aida Obuća pojasnila je da se na ovaj način nastoji doprinijeti razvoju privrednih kapaciteta i stvoriti prostor za nove investicije. 

"Ugovor o korištenju imovine na ovom lokalitetu datira još iz 2007. godine, koji se konstantno produžavao, a što je učinjeno i 2018. godine, kada je ugovorom ova imovina dodijeljena na korištenje do šestog mjeseca 2023. godine. Vlada BPK smatra da je ovakvim načinom bila ograničena da u punom kapacitetu iskorištava dodjeljenu imovinu", pojasnila je Obuća.

Dodaje da je iz tog razloga upućen zahtjev u kojem je zatraženo da se navedena imovina dodijeli na neodređeno vrijeme, kako bi se omogućilo privrednim subjektima koji već posluju na tom lokalitetu da mogu planirati investicije, ali ponuditi i drugim zainteresovanim za ulaganje na području Grada Goražde i BPK.

"Nadamo se pozitivnom odgovoru, kako bismo neperspektivnu vojnu imovinu mogli dodijeliti našim privrednim subjektima koji posluju na ovom lokalitetu, ali i stvoriti pretpostavke za proširenje tih kapaciteta. Jer, da bi investirali na tom području i mogli proširivati svoju proizvodnju oni moraju imati sigurnost da će moći koristiti te nekretnine. Smatram da je ovaj potez pozitivan i da ide u pravcu poboljšanja uslova rada privrednih subjekata koji egzistiraju na našem području, tako i povećanja broja uposlenih, što je jedan od preduslova za opstanak stanovništva na ovom prostoru, a što nam je svima zajednički cilj", kazala je premijerka BPK Goražde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti