Radnici u saobraćaju imat će bolju zdravstvenu zaštitu

12.02.2022. 08:19 / Izvor: Akta.ba
željeznice sastanak

Osigurano poboljšanje zdravstvenih prava osiguranika u kvalitativnom i kvantitavnom smislu, što je u konačnici i osnovni zadatak.

U prostorijama Direkcije Željeznica FBiH u Sarajevu, održan je sastanak na kome su prisustvovali ministri zdravstva i saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo, Haris Vranić i Adnan Šteta, direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u saobraćaju Sarajevo, prim. dr. Mirsad Mulaomerović  sa saradnicima i mr.ecc. Enis Džafić, generalni direktor-predsjednik uprave ŽFBiH sa saradnicima.

Tema sastanka bila je analiza dosadašnje saradnje navedenih institucija u pogledu rješavanja pravnog statusa Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u saobraćaju Sarajevo i dugoročnog i stabilnog  finansiranja ove zdravstvene ustanove, a čiji su osnivač Željeznice FBiH. Većinski finansijer je Kanton Sarajevo u iznosu od 72 posto ukupnih prihoda Zavoda.

Ovom prilikom dogovoreno je da se u roku od 30 dana zaključi Sporazum o poslovnoj saradnji prema kome će Kanton Sarajevo učestvovati u upravljačkim strukturama. Osnovni cilj je  osigurati stabilno, održivo  i dugoročno finansiranje te jačanje pravnih i finansijskih pretpostavki za uspješno poslovanje, proširenje kapaciteta kao i kapitalnih ulaganja.

U skladu sa tim, osigurat će se poboljšanje zdravstvenih prava  osiguranika u kvalitativnom i kvantitavnom smislu, što je u konačnici i osnovni zadatak.

Ovo je do sada, najkonkretniji potez koji su dva navedena resorna ministarstva pokrenula u cilju rješavanja statusa ovog Zavoda i prvi koji je rezultirao konkretnim dogovorom na zadovoljstvo svih strana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti