Izudin Ahmetlić o terminalu kerozina na Dobrinji: Nema razloga za strah

14.02.2022. 09:57 / Izvor: Akta.ba
izudin ahmetlić

Izudin Ahmetlić direktor Hifa-Oil do.o. govorio je u intervjuu za TV sa o terminalu kerozina koji ova kompanija gradi u blizi sarajevskog aerodroma, tačnije na Dobrinji.

Izudin Ahmetlić direktor Hifa-Oil do.o. govorio je u intervjuu za TV sa o terminalu kerozina koji ova kompanija gradi u blizi sarajevskog aerodroma, tačnije na Dobrinji. 

Građani ovog naselja već nekoliko mjeseci protestvuju zbog terminala za kerozin koji ima kapacitet od hiljadu tona, što, kako tvrde, narušava njihovo zdravlje i sigurnost.

Međutim, u kompaniji Hifa Oil tvrde da građani nemaju razloga za brigu, te da se projekat izvodi u skladu sa izdatim i pravosnažnim odobrenjem za građenje sa 28 neophodnih saglasnosti koje su prethodile izdavanju dozvole.

"Nema razloga za strah i sve se gradi na prostoru koji je predviđen za gradnju terminala i crpki i to piše u prostorom planu. Dvije godine radili na pripremi svih dozvola. U tom periodu smo obezbijedili 28 dozvola gdje je svaka uslovljavala jedna drugu. Ne vidimo razloga, ali nikakvog, za strah i smatramo da se ovdje radi o populizmu. Da li neko želi da skuplja političke poene na velikom privrednom projektu, to će vrijeme pokazati", kazao je Ahmetlić.

Dodaje da je Hifa Oil kompanija koja ulaže veliki novac u rješavanje državnog problema i problema Aerodroma Sarajevo.

"Ako grad Sarajevo i Bosna i Hercegovina žele da razvijaju turizam i privredu onda ozbiljno moraju da analiziraju šta bi trebalo uraditi da Aerodrom Sarajevo pripremimo za turističku utrku", ističe on. 

Napomenuo je i da je Energopetrol 49 godina snabdijevao Aerodrom Sarajevo i za to vrijeme nije ništa napravljeno, dok je kompanija Hifa Oil prisiljena od aviokompanija i pod njihovim nadzorom i njihovih inžinjera radi ovaj projekat. 

"Hifa Oil kao najveći prometnik naftnih derivata u Bosni i Hercegovini je podnijela veliki teret ovog projekta. Od aviokompanija smo bili uslovljeni da moramo imati osiguranje koje je preko milijardu dolara. Druga stvar je da aviokompanije traže savremene terminale, a samo nekoliko kilometara dalje se nalaze i drugi terminali. Hifa Oil snabdijeva EUFOR, isto terminal kerozina, nekoliko metara dalje od nas Aerodrom će graditi također terminal kerozina za koji se već prikupljaju dozvole" poručuje vlasnik ove kompanije.

Prema njegovim riječima ne radi se uopšte o vodozaštitnoj zoni te kako istim putem svakodnevno prođe preko 20 cisterni koje prevoze gorivo, te je stoga apsurdno protivljenje ovom projektu. Ahmetlić je kazao kako misli da neko svjesno manipuliše građanima.

"Dođu iz Lufthanse, Wizz Aira, Qatar Airwaysa, sve su to kompanije koje snabdijevamo, kontrolišu kako se gradi… i umjesto da imamo za ponos Sarajeva šta se to i kako radi, vi imate potpuno nerazumnu priču koju mi stvarno ne razumijemo. Mi smo dosljedni zakonu i želimo da ova država ima terminal bolji od beogradskog i zagrebačkog. Ozbiljan smo generator privrednog razvoja i od toga se nećemo umoriti", zaključio je on. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti