Načelnik Općine Kalesija održao sastanak s poljoprivrednicima

16.02.2022. 14:48 / Izvor: Fena
Kladanj sastanak

Polovinom marta ove godine oko 1.500 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na području općine Kalesija bit će javnim oglasom ponuđeno poljoprivrednicima u period od deset godina.

Polovinom marta ove godine oko 1.500 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na području općine Kalesija bit će javnim oglasom ponuđeno poljoprivrednicima u period od deset godina.

To je bila i tema sastanka općinskog načelnika Seada Džafića s poljoprivrednicima na području općine Kalesija.

Poljoprivrednici su načelnika upoznali s nepravilnostima koje su zabilježene prilikom raspodjele zemljišta 2012. godine i 2014. godine, istaknuvši da su te nepravilnosti dobile i sudski epilog, te da je bivši načelnik zbog toga i osuđen.

"Mi poljoprivrednici koji se istinski ovim bavimo od načelnika tražimo da ova raspodjela bude transparentnija, te da u komisiju za bodovanje uđe i jedan predstavnik poljoprivrednika s područja naše općine koji će voditi računa o našim potrebama i da ta raspodjela bude pravična", kazao je Nurija Hercegovac, koji se godinama bavi poljoprivredom.

Pravičniju raspodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta od načelnika je zatražio i Halil Serdarević, istaknuvši da državna poljoprivredna zemlja ne treba da bude dodijeljena onim poljoprivrednicima koji imaju jednu ili dvije krave, kao što je bio slučaj prethodnih vlasti kada su oni dobijali po dva ili tri hektara, a neki sa više muznih grla nisu mogli da dobiju tu zemlju.

Općinski načelnik je kazao da je Općinsko vijeće usvojilo Pravilnik o raspolaganju tim zemljištem na koji je saglasnost dalo i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, za kojeg je istaknuo da je bolji i pravedniji nego prethodni, te da će udovoljiti poljoprivrednicima da u komisiji za raspodjelu zemljišta bude i njihov predstavnik koji zna ko i koliko ima goveda u štalama.

Načelnik je kazao da neće dozvoliti zakupcima koji dobiju zemljište putem javnog poziva da ga izdaju ili daju trećim osobama već će ga morati obrađivati kako je navedeno u samom pozivu - saopćeno je iz Općine Kalesija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti