Osigurati usklađene mjere i veću podršku poljoprivredi

16.02.2022. 15:23 / Izvor: Fena
Dedić

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i kantonalni ministri poljoprivrede zaključili su da je potrebno hitno usvojiti budžet FBiH i uskladiti mjere za veću podršku poljoprivredi.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i kantonalni ministri poljoprivrede danas su u sjedištu Vlade Federacije BiH održali sastanak na kojem su zaključili da je potrebno hitno usvojiti budžet FBiH, kao i usklađene mjere novčanih podrški kako bi se pravovremeno pomoglo poljoprivrednicima.

"Poljoprivredna proizvodnja mora biti više potpomognuta od svih nivoa vlasti, a mjere podrške više usklađene i cijenim da je današnji sastanak bio prilika da to i potvrdimo. U ovoj godini imamo veće budžete kao podršku poljoprivrednoj proizvodnji. Ukupna podrška sa svih nivoa vlasti u ovoj godini preći će 156 miliona KM, a danas su pojedinačno ministri istakli koliko je to sredstava planirano u pojedinim budžetima kantona", izjavio je Feni ministar Dedić.

Ministri su iznijeli zajednički stav da je zbog vremenski ograničenih rokova u poljoprivredi posebno u pogledu proljetne sjetve neophodno što prije usvojiti federalni budžet.

Na sastanku se analiziralo i stanje poljoprivrede u prethodnoj godini, te je konstatovano da su federalno i kantonalna ministarstva izvršili svoje programe mjera podrške u prošloj godini i da nema zaostataka i dugovanja.

"Cilj ovog sastanka, kao i narednog koji će biti održan do kraja februara, jeste da se što više usklade mjere podrške u poljoprivredi. Pored toga što je visina podrški pohvalna za svakog poljoprivrednog proizvođača možda je bitnija stvar kada može očekivati podršku i u kolikom iznosu. S tim u vezi, pokušat ćemo maksimalno uskladiti mjere podrške i na sljedećem sastanku definisati rokove kada i u kojem vremenskom periodu ćemo isplatiti sredstva poljoprivrednicima. Najbolje bi bilo prije proljetne sjetve kada su im sredstva najpotrebnija", dodao je Dedić.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zeničko-dobojskog kantona Mirsad Hadžić istakao je da ukoliko dođe do usvajanja zakona o pripadnosti javnih prihoda da očekuje dodatno povećanje budžeta za poljoprivrednike.

"U 2021. godini smo ušli sa budžetom za podsticaj sa tri miliona KM, rebalansom je povećan na 3,5 miliona KM i u 2022. godini je ostao na tom iznosu", kazao je Hadžić.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona Mato Brkić ocijenio je da je današnji sastanak bio konstruktivan na kojem su federalni kantonalni nivoi usaglasili da moraju prema poljoprivrednim proizvođačima u što kraćem roku poslati poruku što oni mogu očekivati u narednih mjesec i po dana prije proljetne sjetve.

"To je nešto što je važno našim poljoprivrednim prozvođačima, a posebno onim u Posavskom kantonu jer smo mi žitnica FBiH u kojoj se odvija skoro četvrtina cjelokupne proizvodnje u FBiH. Poljoprivrednicima je bitno da mogu očekivati do početka proljetne sjetve sredstva sa federalnog i kantonalnog nivoa", naveo je Brkić.

Sastanku su, pored federalnog i kantonalnih ministara, prisustvovali i predstavnici Saveza općina i gradova FBiH te poljoprivrednih udruženja iz FBiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti