Poslodavci i sindikati upozorili na posljedice poskupljenja struje na privredu

22.02.2022. 14:55 / Izvor: Akta.ba
poslodavci

Predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH i sindikata iz realnog sektora zahtijevaju da se ugovori o snabdijevanju električnom energijom privrednih društava usklade sa Zakonom

Predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i sindikata iz realnog sektora zahtijevaju da se ugovori o snabdijevanju električnom energijom privrednih društava usklade sa Zakonom o električnoj energiji u BiH. U skladu sa navedenim, pozivaju Vladu i Parlament FBiH da hitno donesu odgovarajuće odluke i izmjene zakona, kako bi se omogućilo snabdijevanje električnom energijom privrednih društava po cijeni koja je 20 posto veća u odnosu na prošlogodišnju, u skladu sa Zakonom.  

"Ugovori o snabdijevanju električnom energijom privrednih društava od 2011. godine se nisu mijenjali do sada. Sada je Elektroprivreda BiH kompanijama u FBiH dostavila ugovore u kojima se od kompanija traži da do 20-og u mjesecu najave koliko će električne energije potrošiti u narednom mjesecu, sa dozvoljenim odstupanjima od pet posto. Za svako prekoračenje potrošnje ili manju potrošnju električne energije od najavljene, kompanije će plaćati penale po tržišnim cijenama. Također, u slučaju bilo kakvog kvara ili zaustavljanja pogona EPBiH, ovo javno preduzeće će nabavljati električnu energiju po berzanskim cijenama, a sve troškove nabavke i prenosa snosile bi kompanije. Na taj način bi kompletan rizik poslovanja EPBiH preuzela privredna društva.  Zbog svega navedenog, cijena električne energije za kompanije ne bi bila skuplja za 20, kako predviđa Zakon, nego od 50 pa i do 100 posto", kazao je Adnan Smailbegović, predsjednik UPFBiH na koneferenciji za medije. 

Istaknuo je da se radi o kršenju Zakona i derogiranju odluka zastupnika i delegata oba doma Parlamenta FBiH. Kao još jedan dokaz samovoljnog ponašanja EPBiH je odbijanje da nastave isporučivati električnu energiju kompaniji ArcelorMittal Zenica, koja je jedina nije dobila ugovor o redovnom, nego o rezervnom snabdijevanju i to za januar i februar, tako da im je račun za električnu energiju u januaru iznosio 19,5 miliona KM, u odnosu na 4,5 miliona KM u januaru prošle godine. EPBiH je najavila da od 1. marta ArcelorMittalu neće produžiti ugovor o snabdjevanju električnom energijom, a posljedice takvog postupanja bi bile katastrofalne, jer pogoni ove kompanije ne mogu niti jednog minuta ostati bez napajanja. 

Također je bitno istaknuti da je zbog ovih nezakonitih postupanja EPBiH značajan broj kompanija već pokrenuo pojedinačne i kolektivne tužbe protiv EPBiH.

"Rješenje koje predlažemo je da EPBiH izmijeni član 4. ugovora na način da dozvoljena odstupanja budu 20 posto. Kada je u pitanju član 9. ugovora, ovo pitanje se može riješiti na način da Vlada FBiH hitno predloži, a Parlament FBiH donese odluku o odlaganju zatvaranja blokova termoelektrana Kakanj i Tuzla, koji su trebali biti zatvoreni ove godine", kazao je Smailbegović. 

Lejla Ćatić, predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira naglasila je da su neke kompanije zbog visokih računa za električnu energiju koje su kompanije dobile za mjesec januar, smanjile plaće uposlenicima. 

"Podržavamo zaključke UPFBiH i tražimo da Vlada i Parlament FBiH hitno reagiraju, jer već svjedočimo da posljedice nezakonitog postupanja EPBiH snose radnici", kazala je Ćatić. 

Predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez pozvao je Vladu i Parlament FBiH da hitno donesu odgovarajuće odluke koje se radnike i poslodavce osloboditi pritiska kojem su izloženi posljednjih mjeseci zbog povećanja cijena električne energije.  

"Ukoliko se taj problem ne riješi, zajedno će protestvovati poslodavci i radnici, a mislim da nikome u Vladi i Parlamentu FBiH ne trebamo objašnjavati šta to znači", poručila je. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti