Kakve će ekonomske posljedice na BiH ostaviti rusko-ukrajinska kriza?

25.02.2022. 08:01 / Izvor: N1
Pekara

Rusija i Ukrajina su najveći izvoznici brašna, a ovo će ostaviti ekonomske posljedice i na BiH.

Trenutno nema najavljenih povlačenja ruskih investicija iz Bosne i Hercegovine, koja je među najznačajnijim stranim investitorima u BiH, ističu za N1 iz Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini. Već nekoliko sedmica se osjećaju ekonomske posljedice zbog rusko-ukrajinske krize. Potvrdili su to danas bh. zvaničnici. Za naš medij je iz Federalnih robnih rezervi potvrđeno, da je sasvim sigurno, da će eskalacija sukoba na istoku dovesti do određenih problema u snabdijevanju, posebno žitaricama. Zabrinute su i vlasti u Republici Srpskoj, gdje su robne rezerve u stečaju. Najveću zabrinutost dijele građani.

200 godina tradicije bavljenja pekarstvom, 52 godine rada za majstora Bašović Hadžu. Pamti ratna i poratna vremena, ali nikada teže nije bilo. Strahuje za svoje radnike, firmu i ali i onoga što donose nestabilna vremena.

"Ukrajina će donijeti neprilike nama ovdje kao što je i ovaj prijašnji rat donio nama neprilike gdje smo se snalazili kako smo znali, preko tunela brašno dovlačili nismo imali germu, nismo imali brašna, so. Sada je situacija u mirvnom dobu gora nego što je u ratu bila i gledajte sada su cijene počele da divljaju, cijena brašna je otišla 1,00 – 1,10 KM. Mi zapošljavamo pet radnika", ispričao je Hadžo Bešović, majstor pekarstva.

"Rusija i Ukrajina su najveći izvoznici pšenice u svijetu, opskrbljuju 29 posto svjetskog globalnog tržišta ukoliko dođe do ozbiljnih poremećaja ovdje u ovoj pekarskoj radnji strahuju za osiguranje svojih mušterija. Mi smo morali da poskupimo , a nismo to baš željeli jer nam je tako nametnuto. Nametnute cijene brašna, struje, drveta jer na drva pečemo", dodao je Fehmija Memović, pekar.

A upitno je i nezivjesno na čemu će peći oni kojima je jedini energetski izvor plin. Iako zvaničnih najava nema u Federaciji se razmišlja o alternativnim rješenjima.

"One sankcije koje sam ja vidio iz medija i one prijetnje koje je Gazprom odnose se na EU, BiH još uvijek nije EU tako da nije spomenuto niti jednom riječu kako će ostatak", pojasnio je Nermin Džindić, ministar energije i rudarstva FBiH.

"Mi smo već jedan terminal sa 50 posto zapunili i pripremili ga da može primiti dovoljnu količinu nafte i ostalih energenata, drugi je u početnoj fazi rada u Blažuju. Jedna od mjera je da produžimo rad Bloka 4 i Bloka 5 kako bi imali dovoljne količine za snadbijevanje električne energije i za slučaj otežanog snadbijevanja plinom. Mi smo svjedoci da ukoliko nestane plina alternativni energent za grijanje u Federaciji je električna energija", naveo je Admir Andelija, direktor EP BiH.

Ranije ovog mjeseca Vlada Federacije je saopćila da u Federaciji BiH u rezervama ima roba u vrijednosti od 30 miliona maraka. Za ovu godinu predviđen je iznos od 20 miliona KM ističu za N1 iz robnih rezervi Federacije te naglašavaju sigurno je da će eskalacija sukoba na istoku dovesti do određenih problema u snadbijevanju, posebno žitaricama. Program nabavke nisu predložili , jer nije usvojen budžet, o kojem će naredne sedmice tvrdi federalni premijer, koji priznaje ekonomske posljedice već se osjete.

"Budžet kao osnovna poluga i te naše aktivnosti koja treba da prevenria negativne posljedice će biti jedna od 4-5 aktivnosti koja slijedi u ponedjeljak", kazao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Robne rezerve u RS kako je to od ranije poznato javnosti su u stečaju. Koristi se zakonski okvir o interventnim nabavkama čime nije predviđeno postojanje stalnih zaliha robe.

U slučaju velikih prirodnih nepogoda, ekoloških katastrofa, ratnog stanja i drugih vanrednih prilika Ministarstva trgovine i turizma RS-a predlaže Vladi donošenje mjera u skladu s nadležnostima. A nadležni političku priču o nadležnostima, mijenjaju zabrinutošću aktuelnim stanjem. Kao spas član Predsjedništva BiH Milorad Dodik predlaže posezanje za novcem iz centralne banke BiH. Predsjednica bh .entiteta RS je zabrinuta.

"Ono što me u okviru svih dešavanja brine jeste naravno kako obustavi neke cijene kako uvesti više reda kako da ono što ljudi zarade ponesu svojim kućama vrijedi onoliko koliko je vrijedilo prije a to sad nije slučaj", kazala je Željka Cvijanović, predsjednica RS.

Izvještaji sa berzi i evropskih tržišta pokazuju rast cijene plina u Evropi za 42 posto zbog ruske vojne intervencije, dok je cijena pšenice približila najvišoj razini iz 2012. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti